header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 19 juni 2017 14:26

Nieuw innovatiecentrum markeert strategische koers Arla Foods


Arla Foods nam onlangs een nieuw innovatiecentrum in gebruik. Het centrum moet leiden tot de versnelde introductie van nieuwe producten die meer waarde toevoegen aan de melk die de leden aan het coöperatieve concern leveren.

Tekst: EM - Foto: Arla Foods

De Deense kroonprinses Mary Elizabeth opende vorige maand samen met Peder Tuborgh, de ceo van Arla Foods, het nieuwe innova-tiecentrum van de zuivelonderneming in het Deense Aarhus. Ze knipten samen met Nina Soogard, de achtjarige dochter van een melkveehouder van de coöperatie, het symbolische lint door.
Volgens Tuborgh is dit nieuwe centrum, waarin € 36 miljoen is geïnvesteerd, een belangrijke stap in de geschiedenis van Arla Foods. Want de onderneming ziet voor zichzelf een leidende rol in de zuivelwereld weggelegd bij de ontwikkeling van innovaties. Daarom staan innovaties centraal in Good Growth 2020, het strategisch plan van de onderneming. Dat is erop gericht meer producten met een hogere toegevoegde waarde te lanceren op de markten waar het concern actief is.
Momenteel verkoopt Arla Foods haar producten in meer dan honderd landen over de hele wereld. Het zwaartepunt van de afzet ligt in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken. Op korte termijn denkt de onderneming ook een stevige positie te veroveren in vier andere regio’s: het Midden-Oosten en Noord-Afrika; de Verenigde Staten; de regio ten zuiden van de Sahara; China en het Zuidoost-Azië. De groei moet daar komen van merkproducten, waaronder met name biologische producten.
“Wij zijn als coöperatie in 1880 door boeren opgericht om gezamenlijk kansen te creëren. Het zit in ons DNA om door samenwerking betere resultaten te behalen. Ons nieuwe innovatiecentrum zal dezelfde benadering toepassen. Niet alleen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe manieren om producten te consumeren”, stelt Tuborgh. Volgens hem is de mondiale voedingsindustrie concurrerender dan ooit, vooral in Europa en in opkomende markten in Azië en Afrika. De beste vernieuwer wint de slag om de nieuwe consumenten, meent Arla’s topman.

Nieuwe partners
Het nieuwe innovatiecentrum van Arla Foods is 10.000 m² groot en staat in het Agro Food Park van Aarhus. Er werken 150 mensen, die zich bezighouden met onderzoek naar kaas, melk, yoghurt, boter. Het Agro Food Park is een centrum voor innovaties in de inter-nationale landbouw- en voedingsmiddelensector. Vanwege de aanwezigheid van andere voedingsbedrijven heeft Arla Foods besloten het nieuwe innovatiecentrum te vestigen in wat zij het ’SiliconValley van de voedingsmiddelensector’ noemt. Arla wil er gaan sa-menwerken met wetenschappers, universiteiten en onderzoeksinstellingen die gespecialiseerd zijn in onder meer melkveehouderij, verpakkingen, ziektepreventie en transport.
“Door banden met nieuwe partners aan te gaan en door strategische allianties te sluiten verwachten we meer mogelijkheden te creëren voor nieuwe producten. We zijn vol vertrouwen dat we op het Agro Food Park een versnelling van onze innovaties kunnen bewerkstelligen”, stelt Sven Thormahlen, R&D-directeur bij Arla Foods.
De onderneming wil in 2020 een omzetgroei van 25 procent tot € 12,7 miljard realiseren. Minimaal de helft van de beoogde omzetgroei moet komen van 190 nieuwe producten. Er zijn acht productcategorieën gedefinieerd waarop de focus ligt: boter en gemengd vetten, verse en verwerkte kaas, kaas, melkdranken, yoghurt, melk en melkpoeder, mozzarella en ingrediënten. Deze producten worden voornamelijk via de drie hoofdmerken in de markt gezet: Lurpak (boter en gemengde vetten), Castello (kaas) en Arla (overige zuivelproducten). In enkele landen is ook een rol weggelegd voor nationale merken, zoals Buko (in Denemarken en Duitsland) en Allgäuland (Duitsland).

Kefir
Om de dalende afzet in eigen land een halt toe te roepen, bracht Arla Danmark vorig jaar en het jaar daarvoor in totaal 120 nieuwe producten op de markt. Daarbij ging het met name om eiwitrijke en suikerarme (overwegend biologische) producten.
Een voorbeeld is Bio-Kefir, deze van oorsprong uit de Kaukasus afkomstige gefermenteerde drank wordt gemaakt van biologische melk en is als premiumproduct onder de naam Arla Unika geïntroduceerd in Kopenhagen en Aarhus. Omdat de melk niet gestandaardiseerd is, varieert het vetgehalte van 3,5 tot 4,5 procent.
Onder dezelfde merknaam werd vorig jaar ook een nieuwe biologische lijn zuivelproducten op de Deense markt gelanceerd. Bijzonder aan deze producten (dagverse melk, boter, room en kaas) is dat ze aanbevolen worden door de nationale dierenwelzijnsorganisatie Dyrenes Beskyttelse. Arla Foods garandeert dat de melk afkomstig is van bedrijven waar de koeien gehouden worden volgens de richtlijnen van deze organisatie. De dieren moeten beschikken over ruimere ligplaatsen dan gewoonlijk en zij moeten vrij toegang hebben tot natuurlijke voeding.

Yoghurt
In het Verenigd Koninkrijk, de voornaamste afzetmarkt van Arla Foods, moet het merk Arla in 2020 tot de tien best verkochte merken behoren. De onderneming probeert dat te realiseren met vooral eiwitrijke yoghurt- en kwarkproducten, die als Arla Skyr, Arla Protein of Arla Quark op de schappen van de Britse retailers staan.
Die aanpak lijkt vooralsnog succesvol. De Skyr Icelandic-style yoghurt werd begin dit jaar na een onderzoek onder ruim 11.500 Britse consumenten uitgeroepen tot de beste innovatie van 2016 in de categorie Yoghurt.
Ook heeft Arla dagverse biologische melk op de Britse markt gebracht onder eigen merk. Sinds november vorig jaar verkoopt Tesco Arla Organic Farm Milk in 2 liter- verpakkingen. Deze melk is inmiddels ook in andere supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties