header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 19 juni 2017 14:31

FrieslandCampina Kievit brengt betekenis van romigheid in kaart


Wat bedoelt een Vietnamees met romige melk in de koffie? Dat blijkt heel wat anders dan wat een Egyptenaar of een Indonesiër onder romigheid verstaat. FrieslandCampina Kievit heeft de verschil-len in kaart gebracht. Zo hoopt de onderneming nog meer te kunnen profiteren van de groeiende markt van koffie- en theeverrijkers.

Tekst: René van Buitenen - Foto: Kievit

Praten met Luc Steenwelle is vooral praten over de smaak van room. Steenwelle is als product group manager verantwoordelijk voor de ingrediënten die zuivelbedrijf FrieslandCampina Kievit in Zuidoost-Azië verkoopt. Dat zijn vooral creamers en foamers voor koffie en thee, romige producten die de koffie en thee verrijken. Kievit is de grootste speler in deze markt die wereldwijd jaarlijks 5 procent groeit en in Zuidoost-Azië elk jaar zelfs 7 procent toeneemt.
Koffie en thee worden namelijk steeds vaker wit gedronken, zoals Steenwelle het uitdrukt. “Door de opkomst van koffiewinkels zijn er steeds meer mensen cappuccino en latte macchiato gaan drinken en drinken minder mensen nog echt zwarte koffie.”
Kievit produceert romige poeders voor de kant-en-klare koffiemixen. Het zijn de zogeheten 3-in-1-producten bestaande uit koffie, suiker en poeder, waarmee consumenten zelf een cappuccino, latte macchiato of andere ‘witte’ koffie kunnen maken. Het bedrijf levert uitsluitend aan bedrijven in de levensmiddelenindustrie: aanbieders van koffieproducten, retailers die de producten onder huismerk verkopen en de verpakkingsbedrijven. “Wij maken de ingrediënten waarmee onze klanten marges kunnen maken”, vertelt Steenwelle, die vanuit Manilla opereert.

Trendy concept
“In deze out-of-home-markt is de gezondheid van de producten weliswaar belangrijk, maar niet echt leidend. Het gaat de gebruiker er vooral om dat het product lekker is en gemakkelijk te hanteren is. In de Aziatische markt zien we dat het product daarnaast ook trendy moet zijn. Het moet een concept zijn waarover je graag praat op sociale media. Natuurlijk moet ook de prijsstelling in orde zijn. Verder merken we dat de herkomst steeds belangrijker wordt gevonden. Mensen willen dat het product niet alleen goed is voor hen, maar ook voor hun omgeving. Zeker de millennials vinden dat belangrijk. Zij willen een goed verhaal bij het product horen. In dat opzicht is het goed dat wij onderdeel zijn van FrieslandCampina dat met het ‘grass to glas’-concept het verhaal vertelt van de kwaliteit van de Nederlandse zuivelketen.”

Mondgevoel
Smaak is een ander aspect dat van groot belang is. Door de Starbucksen van deze wereld drinkt de consument steeds meer koffie met melk in allerlei varianten. “Met de toename van de consumptie van deze verrijkte koffierecepten is ook de behoefte aan producten die meer mondgevoel, meer body aan de koffie geven, toegenomen”, constateert Steenwelle. “De markt vraagt om meer romigheid.”
Om te begrijpen wat de consument precies onder romigheid verstaat en hoe FrieslandCampina Kievit het beste in de behoefte aan romige creamers kan voorzien, heeft de onderneming onderzoek laten doen. Een smaakpanel, louter bestaande uit sensorisch deskundigen, testte de afgelopen twee jaar vele soorten verrijkte koffie om de factoren te kunnen vaststellen die de mate van romigheid bepalen. Het zijn er acht: de koffiesmaak, de zoetheid, de melksmaak, de roomsmaak, de kleur, het mondgevoel, de zachtheid van de koffie en zogenoemde filming, de wat vettige smaak die de koffie achter laat. Ook is bij het onderzoek gelet op de mate waarin deze factoren regionaal verschillen. Daarbij richtten de onderzoekers zich op Turkije, Egypte, Indonesië, Filippijnen, Myanmar, Maleisië en Vietnam. Landen die voor de markt waar Kievit zich met de creamers en foamers (schuimende poeders) op richt van groot belang zijn.

Beter inzicht
“Door al die uitkomsten bij elkaar te brengen, hebben we een beter inzicht gekregen in de mate waarin consumenten in verschillende regio’s de romigheid van onze creamers ervaren. Zo blijkt dat in Indonesië met romigheid vooral een zoete, zachte smaak met relatief veel mondgevoel wordt bedoeld. In Vietnam is behalve zoetheid en mondgevoel een hele sterke koffiesmaak belangrijk, terwijl in Egypte de kleur juist weer heel belangrijk wordt gevonden.”
“In Nederland bedoelen we met een romige smaak meestal de romigheid van volle melk. Dat vinden ze in de Filipijnen echt niet lekker. Op zich wisten we dat al, maar we kunnen nu beter vaststellen waarom dat zo is, en nog beter, we weten wat een klant in de Filippijnen bedoelt als hij om een romiger product vraagt.”

Recepturen
De onderzoeksresultaten stellen Kievit in staat het portfolio te stroomlijnen. Het bedrijf beschikt wereldwijd over meer dan 150 recepturen, die regelmatig wijzigen. Met een efficiënter ingericht portfolio, verwacht de onderneming beter te kunnen inspelen op de groeiende vraag naar koffie- en theeverrijkers.
Daarnaast kan Kievit volgens Steenwelle sneller succesvolle innovaties ontwikkelen. “De uitkomsten van het onderzoek stellen ons beter in staat creamers te ontwikkelen met een bepaald smaakprofiel. Wil een klant graag een nieuw product dat meer mondgevoel en dikheid oplevert, dan kunnen we daar nog beter op inspelen.”
“Wij proberen tijdig nieuwe trends in het consumentengedrag te signaleren. Daar nemen we onze klanten in mee. Op die manier voegen we waarde toe voor de klant. Want wij zijn leveranciers van ingrediënten die niet alleen de wensen van onze klanten begrijpen, maar ook de wensen van zijn klanten. Dat stelt ons in staat in te spelen op trends voordat onze klanten ze herkennen.”
Steenwelle wijst ter verduidelijking op de trend om minder suiker toe te voegen aan producten. In de Zuidoost-Aziatische markt is suikerreductie nauwelijks een item. Vroeg of laat zullen consumenten wel gaan vragen om producten met minder suiker, is zijn ver-wachting. “We weten dat dat staat te gebeuren, terwijl onze afnemers daar nog niet echt mee bezig zijn. Door daar nu al op te innoveren, kunnen wij ze de juiste producten aanbieden op het moment dat zij er om gaan vragen.”
“Als we alleen reageren op wat klanten vragen dan varieer je op een bestaand thema, maar dan breng je zelf als producent geen echte innovatie. Wij willen een echte partner van onze klanten zijn en niet alleen maar een gewone leverancier.”

Oorsprong FrieslandCampina Kievit
FrieslandCampina Kievit maakt onderdeel uit van business group Ingredients van FrieslandCampina. Het bedrijf werd in 1894 opgericht in Meppel door Marinus Kievit en kwam in 1999 in handen van het toenmalige FrieslandCoberco, een van de rechtsvoorgangers van FrieslandCampina. De onderneming beschikt over productiebedrijven in Nederland, Duitsland, Indonesië, China, de Filippijnen en Egypte. Kievit voorziet de levensmiddelen¬industrie van poeders voor koffie en thee; vetpoeders (gesproeidroogde poeders die vet bevatten) voor sauzen, soepen; opklopbare room en bakkerijproducten. Daarvoor verwerkt het bedrijf verse magere melk, magere melkpoeder, caseïnaat, weipoeder en lactose. Ook worden plantaardig vet en glucosestroop gebruikt.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties