header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 17 juli 2017 07:46

Aantal kaaswinkels neemt fors toe


Het aantal kaaswinkels is in de afgelopen tien jaar fors gestegen. Er werden sinds 2007 een kwart meer kaaszaken in ons land geopend. In Amsterdam kwam er maar liefst 80 procent van deze speciaalzaken bij.

Tekst: Ria Besseling

Amsterdam telde begin dit jaar 55 kaaszaken volgens een analyse die het Centraal Bureau voor de Statistiek maak-te op basis van cijfers over gespecialiseerde voedingsmiddelenzaken. 
Volgens het CBS is het aantal kaaswinkels in Nederland in tien jaar tijd toegenomen van 475 in 2007 naar 605 in 2017. Met name de laatste jaren steeg de aanwas van nieuwe kaaswinkels. Sinds 2014 kwamen er per saldo tachtig in kaas gespecialiseerde winkels bij. Dat betekent dat Nederland nu een kaaszaak telt op ongeveer 28.000 inwo-ners. In Amsterdam is die verhouding een kaaswinkel per 15.000 inwoners. Daar zijn de winkels veelal gericht op toeristen en dagjesmensen. Want er komen relatief veel toeristen naar de hoofdstad die vaak kaas als souvenir meenemen. Amsterdam is bezig met het opzetten van een aanpak om het winkelaanbod per straat te reguleren en gevarieerder te maken, onder meer om de sterke groei van toeristische kaaswinkels en ijswinkels in te dammen.

Zuid-Holland aan kop
Door die groei van het aantal kaaswinkels in Amsterdam is de toename in deze verkooplocaties het grootst in Noord-Holland, namelijk van 85 in 2007 tot 130 dit jaar. De hoofdstad telt nu tweeënhalf keer meer kaaswinkels dan Rotterdam en Den Haag, waar het aantal kaaswinkels niet toenam.
In Noord-Brabant, Utrecht en Overijssel openden eveneens meer kaaszaken de deuren. Zuid-Holland blijft aan kop met nog altijd de meeste kaaswinkels, maar in de provincie bleef het aantal vestigingen met 135 per saldo gelijk. Ook in Limburg en Zeeland openden ondernemers geen nieuwe kaaswinkels.
In de 605 kaaszaken in Nederland werken ruim 1.400 mensen. Tien jaar geleden waren dat er een kleine 1.300, een stijging van meer dan 10 procent. Het aantal medewerkers in kaaswinkels steeg in de hoofdstad van minder dan honderd naar ongeveer tweehonderd in tien jaar tijd. Gemiddeld werken er tweeënhalf medewerkers in een kaas-winkel. In 2007 waren dat er iets minder dan drie.
Veel nieuwe kaaswinkels in Amsterdam zijn met vijf tot negen werkzame personen relatief groot. Het gemiddelde aantal werkzame personen per Amsterdamse vestiging steeg van iets minder dan drie in 2007 naar meer dan drie-enhalf in 2017.

Meer omzet
Kaaswinkels deden het redelijk stabiel qua omzet. Deze bedroeg vorig jaar in totaal € 164 miljoen tegenover € 163 miljoen in 2015, aldus cijfers van detailhandel.info. De brutowinst van de winkels verbeterde vorig jaar iets met 36,3 procent. Een jaar eerder bedroeg deze 36,1 procent.
De omzet per winkel klom vorig jaar naar € 315.000; deze kwam van € 307.000 in 2014 via € 309.000 in 2015. De omzet per vierkante meter winkelvloeroppervlak bedroeg vorig jaar € 6.509 (2015: € 6.467). De totale omzet per werkzame persoon in de branche steeg van € 73.227 in 2015 naar € 73.926 vorig jaar, volgens ramingen van Panteia op basis van CBS- en Locatus-cijfers.
De meeste kaaswinkels worden gedreven door zelfstandig ondernemers, gevolgd door winkels behorend tot win-kelketens en franchiseorganisaties van winkelketens. De bekendste winkelformules en -ketens met tien tot twintig verkooppunten zijn Cheese&More, Kaas en Zo, Kaashuis Tromp, Kaaspakhuis, Kaasvoordeel, Kaatje Jans, De grotere franchiseformules met 21 tot ruim veertig winkels zijn die van De Kaasspecialist en Zuivelhoeve.

Andere speciaalzaken
Kaaswinkels doen het relatief goed ten opzichte van andere speciaalzaken in voeding. Foodspeciaalzaken hebben zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Waar sommige winkels de concurrentie met supermarkten verliezen, zijn andere juist aan een opkomst bezig. Behalve kaaswinkels zijn er ook meer viswinkels (35 procent), natuurvoe-dingswinkels en winkels in buitenlandse voeding (18 procent) dan tien jaar geleden. Poeliers (-12 procent), slagers (-19 procent) en groenteboeren (-30 procent) hebben het moeilijk in de markt.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties