header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 25 oktober 2017 06:57

‘Oppassen dat Uber-achtige bedrijven ons niet inhalen’


“Een zuivelcoöperatie die relevant wil blijven, moet keuzes maken en meebewegen. Steeds sneller, want de wereld verandert ook steeds sneller.” Het was een duidelijke boodschap die Fonterra-ceo Theo Spierings had op een congres van weekblad Boerderij voor melkveehouders in Drachten.

Tekst: Jelle Feenstra

Spierings zou lijfelijk naar Friesland komen, maar de plannen veranderden op de valreep waardoor hij vanaf een videoscherm het gesprek aanging met zo’n 150 aanwezige melkveehouders. Fonterra, de zuivelcoöperatie waarvan de Brabander ceo is, heeft 10.500 ledenmelkveehouders. De importantie van de grootste zuivelexporteur ter wereld is enorm voor Nieuw-Zeeland. Het bedrijf haalt 15 procent van het bruto-nationaalproduct van Nieuw Zeeland binnen, zorgt voor 25 procent van de totale exportinkomsten en dat allemaal door 95 procent van de melk te exporteren, waarvan 75 procent als melkpoeder.
“Er is dus een hele nauwe band met de overheid. De minister belt mij vaker dan ik hem”, lacht Spierings. De melkproductie in Nieuw Zeeland groeide de afgelopen dertig jaar explosief: van 6 naar 24 miljard kilo melk. Dit jaar lag de melkproductie met 22,9 miljard kilo melk overigens wat lager, als gevolg van natte weersomstandigheden.
Spierings verwacht dat het plafond van de melkproductie in Nieuw Zeeland op 35 miljard kilo ligt. “De melkproductie zit nu op gemiddeld 400 koeien per bedrijf. Dat groeit de komende jaren naar gemiddeld 450 koeien, met uitschieters naar boven met bedrijven van 15.000 koeien, zoals dat van onze voorzitter John Wilson. Maar de tijd van extreme groei is voorbij. Ook hier worden de milieu- en nitraatregels steeds strenger”, zo vertelde Spierings. “Ons voordeel is dat we hier slechts 4,5 miljoen inwoners en acht keer zoveel land hebben. Dat geeft ons meer tijd om te bewegen.”

Melkaanvoer veilig stellen
Het in zicht komende plafond in eigen land maakt dat Fonterra druk bezig is om haar melkaanvoer wereldwijd zeker te stellen. Zo worden er in China grootschalige melkveebedrijven uit de grond gestampt. In Noord-Amerika, Australië, Zuid-Amerika en Europa zoekt Fonterra samenwerking met partners en leveranciers om melk te genereren. Volgens Spierings verwerkt Fonterra nu 6 miljard kilo melk in pools buiten Nieuw Zeeland.
Spierings: “De komende drie tot vijf jaar groeit de melk in deze pools naar 10 miljard kilo melk. Er komen steeds meer mensen op deze wereld. Dat stuwt de vraag naar zuivelproducten. We zullen dus groei moeten vinden in andere werelddelen. Dat is het uitgangspunt van onze strategie.” Een van de leveranciers is Royal A-ware in Heerenveen. Die levert de wei die vrijkomt bij het kaasmaken. Fonterra verwerkt de wei ter plaatse tot hoogwaardige ingrediënten voor voeding voor baby’s, senioren en sporters.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties