header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 14 november 2017 08:02

Zorgen om vrijhandel door Brexit en Trump


De Amerikaanse zuivel groeit, de Britse zuivel is een pijler onder de nationale economie. Beide zuivellanden hebben vrije handel nodig, maar de handelspolitiek van Trump en de Brexit gooien roet in het eten.

“Ik kan mijn hele verhaal in twee woorden samenvatten: significant uncertainty”, zo begint de Amerikaan Michael Dykes zijn bijdrage aan de World Dairy Summit. Dykes is de voorman van de International Dairy Foods Association (IFDA), de Amerikaanse organisatie van de zuivelindustrie en -handel.
De zuivelsector in de VS heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. De productie in de VS is in de afgelopen tien jaar alleen maar gegroeid. Midden jaren 90 exporteerde de Amerikaanse zuivelsector ongeveer 5 procent van zijn productievolume. In 2016 is dat al 15 procent. Als de trend doorzet, zal de Amerikaanse zuivelsector 22 à 23 procent van zijn productie over de grens moeten afzetten in 2026, voorspelt Dykes.
Maar of dat lukt is onzeker, stelt hij. Hij ziet met lede ogen aan hoe president Trump bestaande internationale handelsverdragen opzegt en zich terugtrekt uit besprekingen voor nieuwe verdragen, zoals TTIP en TTP. Zelfs de NAFTA, de North American Free Trade Agreement, staat ter discussie. En daarmee de relatie van de VS met zijn twee belangrijkste handelspartners Mexico en Canada.
De organisatie van Dykes gaat er in de komende tijd alles aan doen, zoals lobbywerk in het Amerikaanse congres, om de regering tot een liberaler handelsbeleid te bewegen. “De Amerikaanse zuivel heeft export hard nodig.”

Aardverschuiving
De Brexit is met afstand een van de meest besproken onderwerpen op de zuiveltop in Belfast, zowel in de plenaire onderdelen als in de informele contacten. Als vertegenwoordiger van de Britse zuivel waarschuwt Thomas Pietrangeli, managing director van Arla Foods UK, voor een “grote aardverschuiving in zowel het politieke als het financiële landschap”.
Hij houdt een warm pleidooi voor een zo zacht mogelijke Brexit. Hij stelt dat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie de belangrijkste sector is voor de nationale economie. Een paar cijfers: alle betrokken bedrijven samen leveren vier miljoen banen, een bijdrage aan de economie van 100 miljard pond (€ 114 miljard). “De industrie is groter dan onze automobiel- en luchtvaartindustrie samen.”
Binnen de voedingsmiddelsector is de zuivelketen goed voor een gezamenlijke omzet van 28,8 miljard pond (€ 32 miljard). De zuivelverwerkers zorgen voor 23.000 banen; de melkveebedrijven 50.000 arbeidsplaatsen.
De Britse zuivel heeft belang bij vrije internationale handel, zegt de Arla-directeur. De binnenlandse productie van melk is niet groot genoeg om aan de vraag te voldoen. Het tekort is 1,7 miljard kilo, ofwel 16 procent. Hoewel het VK netto-importerend is, vindt er wel degelijk ook export plaats van Britse specialiteiten, met als boegbeeld cheddar. De EU is veruit de belangrijkste handelspartner.
Naast de onbelemmerde handel is ook het vrije verkeer van personen binnen de EU belangrijk voor de Britse zuivel. Dat ligt gevoelig, omdat de arbeidsmigratie één van de belangrijkste thema’s was voor de voorvechters van de Brexit.
De realiteit is dat meer dan de helft van de Britse melkveehouders in de afgelopen vijf jaar buitenlandse werknemers in dienst heeft gehad. 41 procent van het personeel in de zuivelverwerkende industrie komt van buiten het VK. Pietrangeli: “De sector is afhankelijk van niet-VK werknemers. Toegang tot arbeid is van vitaal belang.”

Overgangstermijn
De zuivelsector in het VK doet een beroep op de Britse regerering om de belangen van de sector te waarborgen in de onderhandelingen. Daarnaast wil de sector tijd om zich aan de nieuwe situatie te kunnen aanpassen, met een overgangstermijn tot 2022.
De Britse minister voor milieu, voedsel en platteland Michael Gove doet tijdens de Dairy Summit geen toezeggingen. Hij zegt dat de Britse regering werkt aan een oplossing zonder handelsbarrières. “We houden dit duidelijk in ons achterhoofd.” Ook wenst hij dat arbeid beschikbaar is wanneer deze nodig is. Hij suggereert onder meer op een oplossing voor seizoensarbeid. De Europese landbouwcommissaris Phil Hogan voorspelt in reactie daarop dat het vrije verkeer van personen een lastig onderwerp wordt in de onderhandelingen.

Nieuw Zeeland
Nieuw-Zeeland zich in de afgelopen decennia sterk ingezet voor vrijhandelsafspraken, vertelt David Walker, de ambassadeur van Nieuw Zeeland in de WTO, die bij veel van deze handelsverdragen was betrokken. Inmiddels heeft Nieuw Zeeland via verdragen toegang tot vrijwel alle grote afzetmarkten, zoals China, India, Zuid-Korea en Japan.
Ook de Verenigde Staten waren binnen bereik, totdat Trump besloot de VS terug te trekken uit de TPP. Behalve de VS ontbreekt ook nog de EU. Walker: “We hopen voor het einde van het jaar een overeenkomst te kunnen sluiten met de EU-28.”

Phil Hogan: sector verantwoordelijk voor opvang prijsschommelingen
De Europese zuivelsector heeft in 2017 goede prestaties laten zien, aldus Eurocommissaris Phil Hogen tijdens de World Dairy Summit. De prijzen voor boter stuwen de melkprijzen op en de kaasexport ligt weer boven het niveau van voor de Rusland-boycot.
Hogan waarschuwt daarbij voor te hoge verwachtingen in de sector. Hij zegt te hopen dat melkveehouders het hoofd koel kunnen houden, want een nieuwe groei van de productie kan de balans op de markt weer verstoren. Hogan vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zuivelindustrie en de melkveehouders om het evenwicht te bewaken. De sector moet oog hebben voor trends in de markt en de industrie moet “duidelijke signalen” geven aan melkveehouders.

Login om meer te lezen

1 Reactie

  • Reactielink donderdag, 08 februari 2018 08:37 Geplaatst door Lavada

    When some one searches for his necessary thing, therefore he/she desires to be available
    that in detail, therefore that thing is maintained over here.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties