header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 17 april 2018 06:41

Aanbod boter houdt de vraag nauwelijks bij


Boter- en melkvetspecialist Royal VIV Buisman is blij met de relatieve rust op de botermarkt, na de extreme pieken van vorig jaar. Of dat zo blijft? De onderliggende trend is in elk geval gunstig. “Je kunt zeggen dat melkvet in het algemeen populair is geworden.”

Tekst: Bert Kleiboer Foto: Ivo Hutten

Boter is feest. Tijdens de paasdagen hebben veel Europese consumenten weer genoten van een extra luxe ontbijt, met roombotercroissants en paasbrood dat ze royaal besmeren met echte boter.
Nu komt de ramadan eraan. Bakkers in het Midden-Oosten bereiden zich voor op overuren, want hun klanten vasten overdag en willen na zonsondergang genieten van het zoete bladerdeeggebak baklava. Een belangrijk ingrediënt van dat gebak is de boterolie ghee. In de opslag bij de boteroliefabriek van Royal VIV Buisman staan grote partijen ghee klaar voor export.
Het Nederlandse product doet het goed in die regio, aldus commercieel directeur Paul Houtman van Royal VIV Buisman. Hollandse boterproducten worden gewaardeerd om de kwaliteit en de smaak. De slogan van het bedrijf ‘Better butter moments’ is actueler dan ooit. Genieten van melkvet mag weer en dat is goed nieuws voor de zuivelmarkten in het algemeen en de boterspecialist in het bijzonder.

Ambachtelijke producenten
Royal VIV Buisman heeft het grootste deel van zijn afzet bij middelgrote voedingsbedrijven en kleinere ambachtelijke producenten die boter en melkvet als grondstof gebruiken, zoals banketbakkers en ijsmakers, zegt Houtman. “Wij richten ons op klanten met wie we een vaste relatie opbouwen en waarbij we toegevoegde waarde kunnen bieden met onder meer smaak, een consistente kwaliteit die afgestemd is op de specifieke behoefte van de klant en flexibiliteit in de levering.”

Hausse in de markt
De hausse op de botermarkt, die vorig jaar oktober en november zijn hoogtepunt bereikte, heeft Houtman met gemengde gevoelens ervaren. “Als de prijzen stijgen tot het niveau van eind vorig jaar, zie je dat een deel van de vraag uitvalt. Afnemers gaan dan meer melkvet substitueren met plantaardig vet.”
Royal VIV Buisman heeft het voordeel vooral dat delicatessenproducenten dat moment zo lang mogelijk uitstellen. ”Onze afnemers zijn banketbakkers, chocolademakers en ijsproducenten. Die willen eigenlijk geen concessies doen aan kwaliteit en smaak.”
Toch heeft Royal VIV Buisman ook liever rust op de markt. “Die hoge boterprijzen lijken misschien lucratief voor ons, maar het is niet zo dat wij er meer aan verdienen. Wij moeten onze grondstoffen ook duurder inkopen. Bovendien worden de risico’s groter. Als de boterprijs stijgt van € 3 naar € 6, dan scheelt dat meer dan € 60.000 op een vrachtwagen. Dat heeft een enorme invloed op de cashflow en dus ook op de schuld die de klant bij ons heeft”, aldus de commercieel directeur. “Wij zijn veel meer gebaat bij stabiliteit. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Sterk stijgende prijzen zijn altijd lastig uit te leggen. Zeker in onze markt; onze klanten hebben ook hun afspraken met hun afnemers.”

Onderliggende trend
Aan de andere kant, onder die extreme prijzen van vorig jaar ligt een trend die voor de melkvetspecialist wel degelijk gunstig is. Houtman: “Consumenten kiezen bewust meer voor producten met een zogenaamd ‘clean label’; voedingsmiddelen op basis van pure en natuurlijke grondstoffen. Dat is écht een belangrijke trend. Boter past perfect daarin. Margarine, samengesteld uit verschillende ingrediënten, daalt de laatste jaren in populariteit. Daar komt bij: boter is gewoon lekker! Zeker in gebieden waar de welvaart snel groeit, zoals China of India, blijft de vraag toenemen. Als de koopkracht stijgt, willen mensen een croissantje met roomboter.”
Boter heeft meer en meer een gezond imago, aldus Houtman: “We zien dat verzadigde vetten uit zuivel niet meer in het verdomhoekje zitten. Over de korte vetzuren in boter wordt al beweerd dat deze zelfs gezond zouden zijn.”
Ondanks de sterk groeiende vraag, neemt het aanbod relatief langzaam toe. Dat komt door de wisselwerking met andere zuivelproducten, constateert Houtman. “Je kunt zeggen dat melkvet in het algemeen populair is geworden. Er is melk genoeg om veel meer boter te maken, maar ook andere producten met melkvet zijn gewild. Mensen kiezen weer volle yoghurt en volle melk in plaats van magere. Consumenten willen weer volvette kaas. En van het vet dat in de kaas of de dagverse zuivel gaat, kun je geen boter maken.”
Ook de lage prijs voor mager melkpoeder en de interventievoorraad die boven de markt hangt, houden de schaarste van boter in stand. “Als de ondermelk minder oplevert, wordt de boterproductie duurder. Daardoor kiezen melkverwerkers sneller voor kaas. Want wei is beter te verkopen dan ondermelk.”
De botermarkt is momenteel in rustiger vaarwater terechtgekomen, met een prijs van tegen de € 5. Verwacht Houtman dat dit zo blijft? “Wat je in elk geval kunt zeggen is dat de volatiliteit blijft. Door de wereldwijde transparantie reageren markten veel heftiger op incidenten dan vroeger. “
Incidenten zijn per definitie lastig te voorspellen. “Alleen al het weer heeft grote invloed. Dat zie je nu aan de droogte in Nieuw Zeeland. Zelfs het koude voorjaar in Europa heeft al invloed op de aanvoer van melk, omdat het langer duurt voordat het voorjaarsgras beschikbaar komt.”

Relatief vaste prijs
Houtman is positief over de onderliggende trend. “De verwachting is toch wel dat de prijs voorlopig relatief vast blijft op het huidige niveau; misschien wel iets stijgt in de loop van het jaar. Dat lijkt me in elk geval waarschijnlijker dan een scenario waarin de markt helemaal onderuitgaat. Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. De totale vraag naar melkvet stijgt. De vraag is op welke manier we met het aanbod van boter de behoefte kunnen bijhouden.”


Onderdeel DTI Group gericht op b2b
Royal VIV Buisman is onderdeel van de DTI Group in Wijk en Aalburg, samen met zusterbedrijven Van der Pol – producent van degen voor de banketbakkerij – en Wijsman, exporteur van ingeblikte boter. De DTI Group is een familiebedrijf en biedt werk aan ruim honderd mensen, waarvan driekwart in dienst is bij Royal VIV Buisman.
Royal VIV Buisman produceert boter en melkvet in de voormalige coöperatieve zuivelfabriek in Zelhem. Daarnaast heeft het bedrijf een verpakkingsbedrijf in Wijk en Aalburg, waar ook het hoofdkantoor staat.
De boterspecialist betrekt zijn belangrijkste grondstof – room – van verschillende melkverwerkende bedrijven in Nederland en andere Europese landen. Jaarlijks verwerkt het bedrijf tussen de 50.000 en 100.000 ton room tot boter en andere melkvetproducten. Ten opzichte van de grote zuivelconcerns als FrieslandCampina, Fonterra of Arla is dat bescheiden. Maar als gespecialiseerde melkvetproducent is het Nederlandse bedrijf een van de grootste ter wereld.
Het grootste deel van de activiteiten betreft business-to-business. Voor de Nederlandse supermarkten produceert Royal VIV Buisman onder eigen label 3D-boterfiguren, zoals de boterlammetjes voor de paasdagen en roomboterrollen (Brabantse Rol). Sinds kort kan de consument ook geklaarde boter van Royal VIV Buisman in het schap vinden, een product geschikt voor heet bakken en zelfs frituren.

Login om meer te lezen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties