header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 06 september 2016 07:38

Duitse politici oneens over ingrijpen melk


Nog voordat de Duitse deelstaatministers van Landbouw en Bondsminster Christian Schmidt (CSU) van 7 t/m 9 september in Rostock-Travemünde bijeenkomen voor hun ministersconferentie (AMK), blijkt hoezeer ze verdeeld zijn over hun centrale thema: de aanpak van de melkcrisis.

Zo sprak Peter Hauk, de CDU-landbouwminister van Baden-Württemberg, zich uit tegen overheidsingrijpen in de melkmarkt. Volgens hem moet de markt zelf dat probleem oplossen door minder melk en zuivel aan te bieden, zodat de prijs weer stijgt. Daarmee ligt hij op ramkoers met dr. Till Backhaus, landbouwminister van Mecklenburg-Vorpommern en voorzitter van deze AMK. Hij, maar ook de zes groene landbouwministers van even zoveel deelstaten, dringen aan op een kostendekkende melkprijs. En daarvoor moet de staat sturend ingrijpen.
Minister Hauk vindt voorts dat vooral de noordelijke en oostelijke deelstaten in Duitsland verplicht zijn om bij te dragen aan de oplossing van het probleem. Die deelstaten hebben volgens hem de melkproductie duidelijk verhoogd. Hauk verwijst daarbij naar statistieken. Tussen 2000 en 2015 hebben de melkveehouders in het zuiden van Duitsland hun melkproductie met slechts 9,6 procent verhoogd, in Noord-Duitsland met 27,3 procent. Concreet is het in Baden-Württemberg 6,3 procent meer geweest (naar 2,3 miljard kg), terwijl in die periode in Mecklenburg-Vorpommern de productie 21,9 procent steeg naar 1,6 miljard kg melk. Backhaus is zeer teleurgesteld, dat Hauk op deze manier de “zwarte piet” van zuid naar noord en van west naar oost schuift in Duitsland. Maar Hauk volhardt in zijn beweringen. Het afgelopen jaar daalde de melkproductie in Baden-Württemberg 0,3 procent, terwijl de vier Noord- en Oost-Duitse deelstaten hun melkproductie tot 2,6 procent verhoogden. “Terwijl Baden-Württemberg al iets heeft gedaan ter oplossing van de crisis, is in Noord-Duitsland de hoeveelheid melk gestegen en dat heeft het probleem verscherpt”, aldus Hauk.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties