header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 08 september 2016 11:10

Murray Goulburn verliest 350 miljoen liter melk


De Australische melkverwerker Murray Goulburn blijft in zwaar weer. Naar schatting tweehonderd melkveehouders hebben de coöperatie de rug toegekeerd en leveren hun melk aan andere afnemers. Door dit vertrek nadert MG het moment dat ze fabrieken moet gaan sluiten.

De eerste melkveehouders stapten al over naar ander verwerkers toen MG in april haar melkprijs drastisch verlaagde na sterk tegenvallende bedrijfsresultaten. Nadien is het aantal boeren dat opstapte toegenomen. In Australische media doen vertrekkende melkveehouders hun verhaal. “Ons vertrek ging vrij eenvoudig; MG had niets om ons te behouden en Tatura Milk bood ons 8 cent per liter meer dan MG, dat is 50.000 dollar meer inkomen per maand voor hetzelfde werk en met dezelfde kosten”, vertelde Brendan Martin aan The Australian. Martin runt een melkveebedrijf met 800 melkkoeien die jaarlijks zeven miljoen liter melk produceren.
Recent hebben opnieuw een paar grote melkveebedrijven hun melklevering aan MG gestaakt. Daardoor krijgt de melkverwerkers steeds minder melk aangevoerd. Dat is naar schatting al 350 miljoen liter. Bij 400 miljoen liter moet de melkverwerker fabrieken gaan sluiten, aldus The Australian. Murry Goulburn kampt niet alleen met een teruglopende hoeveelheid melk die ze kan verwerken, ze komt ook in de problemen met Milk Supply Support Package. Dat ondersteuningsprogramma stelde de coöperatie vorig in als tegemoetkoming aan de leden/melkveehouders voor de sterke melkprijsdaling. Het pakket had een waarde van 183 miljoen Australische dollars.
De lening moeten de melkveehouders de komende drie melkseizoenen terugbetalen, wat er in de praktijk op neerkomt dat het geleende bedrag wordt verrekend in de melkprijs. Nu veel melkveehouders weglopen, moet het uitgekeerde bedrag over minder melkveehouders worden verrekend. Dat zou betekenen dat de overgebleven melkveehouder meer moeten terugbetalen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties