header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 09 september 2016 08:18

Open Country Dairy: ‘Prijsherstel is broos’


Open Country Dairy (OCD) verhoogt de verwachte melkprijs voor dit seizoen met 35 dollarcent, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de gunstige ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt broos zijn.

De Nieuw-Zeelandse zuivelproducent, na Fonterra de grootste melkverwerker in Nieuw-Zeeland, verwacht dat de prijs uitkomt op NZ$ 4,60 tot NZ$ 4,90 per kg milksolids. De prijs was vastgesteld op $ 4,25 tot $ 4,45. Fonterra heeft de melkprijs voor dit seizoen op $ 4,75 staan.

Wellicht niet structureel
OCD heeft de melkveehouders laten weten dat het ingezette herstel van de prijzen op de Global Dairy Trade (GDT) nog niet structureel hoeft te zijn. Vorig jaar zaten de prijzen op de GDT ook korte tijd in de lift, maar zakten daarna weer in elkaar, zo waarschuwt OCD.
Ook is de melkverwerker er niet zeker van dat in Europa de verlaging van de melkproductie aanhoudt. “Het risico blijft bestaan dat melkveehouders in Europa weer meer melk gaan produceren als de prijzen aantrekken.”

Olieprijzen
Een andere factor die herstel van de zuivelmarkt onzeker maakt zijn de olieprijzen. Die zijn nog steeds laag, aldus OCD, waardoor landen die afhankelijk zijn van olie-inkomsten nog steeds minder te besteden hebben, wat de zuivelimport beperkt.
Tot slot is de sterke Nieuw-Zeelandse dollar van invloed op herstel van de melkprijs; de sterke dollar is ongunstig voor de exportpositie van Nieuw-Zeeland en daarmee voor de zuivelindustrie, die verreweg de meeste zuivel afzet op de wereldmarkt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties