header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 12 september 2016 07:09

Duitse zuivel moet zelf overaanbod indammen


De ministers van de Duitse deelstaten hebben maandenlang geruzied over mogelijk overheidsingrijpen om de overproductie aan melk in te dammen. Vrijdag 9 september werden ze eens dat uiteindelijk de melksector zelf zijn mogelijkheden moet benutten om de overproductie in de greep te krijgen.

Dat bleek donderdag en vrijdag 8 en 9 september tijdens de conferentie van landbouwministers van deelstaten en de bond (AMK) in Rostock-Warnemünde aan de Oostzee. Melkveehouders grepen de vergaderplek aan om met hun protestborden de Oostzee in te lopen. Zo gaven ze aan dat hen door de lage melkprijzen het water aan de lippen staat. AMK-voorzitter en landbouwminister van Mecklenburg-Vorpommern, dr. Till Backhaus, sprak zowel met de demonstranten alsook met vertegenwoordigers van de boerenorganisaties BDM en DBV.

Crisisvast fundament
Volgens Backhaus zijn zuivelondernemingen en veehouders zich bewust dat de actuele maatregelen de crisis niet van vandaag op morgen beëindigen. “Het is nu belangrijk dat we het EU-landbouwbeleid op langere termijn op een crisisvast fundament te plaatsen. We hebben nieuwe marktordeningsinstrumenten nodig om marktcrises beter te kunnen oplossen en het afglijden van prijzen te voorkomen. We waren het eens dat de Bondsrepubliek alle juridische mogelijkheden moet benutten om het geld uit het tweede EU-hulppakket zo snel mogelijk uit te betalen, ook als voorschot.”
De AMK houdt overigens vast aan het onderzoeken van de mogelijkheid om vanuit de EU de melkproductie te verminderen ingeval van een zware marktcrisis.

Faire leveringscontracten
Ten slotte spraken de ministers zich opnieuw uit voor faire leveringscontracten in de levensmiddelenketen. Op initiatief van de Beierse staatsminister van landbouw, Helmut Brunner, eisten zij van de supermarktketens dat die de melkveehouders laten meeprofiteren van het beginnend prijsherstel. “De branchereuzen Aldi, Lidl, Edeka en Rewe moeten hun lopende leveringscontracten met de zuivelondernemingen nu snel verbeteren ten gunste van de melkveehouders”, zo betoogde de Beierse minister Brunner.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties