header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 14 september 2016 09:33

Scherpe kritiek op Canadese zuiveldeal


Zuivelproducenten in de Europese Unie, Australië, Mexico, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten maken bezwaar tegen een recent gesloten overeenkomst tussen zuivelproducenten en melkveehouders in Canada. Door de zuiveldeal wordt de Canadese melkproductie beschermd en dat is in strijd met internationale handelsverdragen, zeggen de producenten in een brief.

De overeenkomst is in juli bekend gemaakt door de Dairy Farmers of Canada en de Dairy Processors Association of Canada, zonder overigens in details te treden. Kern van de overeenkomst is dat de Canadese zuivelindustrie voorrang geeft aan de verwerking van Canadese zuivelingrediënten. De deal roept protest op bij politici en producenten in andere landen. Amerikaanse politici hebben in een boze reactie al vastgesteld dat door het nieuwe beleid de Canadese industrie de Amerikaanse zuivel benadeelt.
In een brief hebben de zuivelproducenten aangegeven dat het protectionistische beleid van Canada in strijd is met de internationale verplichtingen en de principes van de vrije markt en eerlijke en transparante handel, onder meer overeengekomen in de beginselen van de wereldhandelsorganisatie WTO en de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst NAFTA. De bedrijven roepen hun overheden op om bezwaar te maken tegen de deal bij de Canadese overheid.
In een reactie zegt vice-president Jaime Castaneva van de US Dairy Export Council dat Canada de overeenkomst moet terugdraaien. “Het is het oude liedje met Canada. Het gaat om het tegenhouden van import en dumpen van zuivel op de internationale markten.”
Canada kent een systeem van productiebeheersing in de zuivel, het supply management, dat in de beginjaren zeventig werd geïntroduceerd met als doel de Canadese melkveehouders te beschermen en melkprijzen te stabiliseren. Het systeem met importtarieven kwam gaandeweg onder druk te staan door vrijhandelsovereenkomsten zoals recent CETA met Europa en TPP met landen rondom de Grote Oceaan, waardoor zuivel tariefvrij moet worden geïmporteerd. Deze akkoorden moeten overigens nog worden geratificeerd.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties