header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 14 september 2016 12:24

Intekenen gestart op EU-steunprogramma in Duitsland


Duitse melkveehouders kunnen vanaf 14 september via de deelstaten intekenen op het EU-steunprogramma ter vermindering van de melkproductie, waarvoor Brussel € 150 miljoen heeft uitgetrokken.

De Duitse Landbouwminister Christian Schmidt (CSU) heeft de verordening voor een tijdelijke beperking van de melkproductie tegen 14 cent per kg niet geleverde melk gisteren ondertekend. Daartoe moeten de Duitse melkveehouders in de referentieperiode hun melkaanvoer aantoonbaar verminderen. In totaal zijn er in Duitsland vier aanvraagronden voorzien. In deze eerste aanvraagronde tot en met 21 september aanstaande kunnen aanvragen worden ingediend voor de ‘reductie-ruimte’ oktober tot en met december 2016. Hiervoor geldt dan de referentieperiode oktober tot en met december 2015. Wordt het totale EU-bedrag van € 150 miljoen euro (dat is 1,07 miljard kg melk) overtekend, dan worden volgens minister Schmidt in de laatste aanvraagronde alle aanvragen evenredig gekort.
Schmidt benadrukt dat dit programma slechts een impuls is om de crisis op te lossen. “We hebben minder melk tegen hogere prijzen nodig. Maar het is en blijft de opgave van de melkveehouderij om toekomstgerichte marktstructuren te realiseren met een betere afstemming tussen de afzetmogelijkheden voor zuivelproducten en de melkstroom naar de zuivelondernemingen. Het is daarom het belangrijk, dat de melkveehouders de leveringscontracten op dit punt bekijken en aanpassen.”
Volgens hem zet de Duitse Bondsregering in op structurele verbeteringen in de zuivelketen en wil zij de sector ondersteunen bij de noodzakelijke hervormingen. Zonder deze structuuraanpassingen loopt de branche met open ogen de volgende crisis tegemoet. Minister Schmidt heeft hij de marktpartijen weer naar zijn ministerie in Berlijn uitgenodigd om 15 september te praten over de verdere voortgang van de structuurverbetering in de totale keten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties