header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 27 september 2016 09:15

Duitse landbouwminister wil verandering zuivelstructuur


Vanwege de eerste tendensen tot ontspanning op de zuivelmarkt en van de melkcrisis waarschuwt de Duitse landbouwminister Christian Schmidt (CSU) voor het verslepen van de noodzakelijke ingrepen naar een volgende zuivelcrisis.

Tegen de media verklaarde hij dat het nu tijd is om zaken structureel te veranderen. "De zuivelondernemingen moeten er mee voor zorgen dat deze ontspanning op de markt niet overgewaardeerd wordt. Het mag niet zo zijn dat veehouders nu in de hoop op betere prijzen gelijk weer meer melk produceren. Beide partijen, zuivelondernemingen en veehouders, zouden nu over oplossingen moeten praten om de te produceren hoeveelheid melk strategisch beter te sturen", aldus de bewindsman.

Passende prijzen
Hij benadrukte dat het daarbij niet gaat om hoge, luxueuze prijzen voor de consument, maar om passende prijzen voor de veehouder. "Opdat veehouders hun productie sterker kunnen sturen, zijn vooral de zuivelondernemingen aan zet. Die moeten beter dan tot nu toe kunnen inschatten hoeveel melk ze voor welke afzetmogelijkheden van bepaalde producten nodig hebben. En welke prijs ze veehouders daarvoor in een bepaalde periode kunnen garanderen", aldus Schmidt. Hij is bereid om binnen de mededingingsrechtelijke kaders mee te helpen daarvoor een brancheoplossing voor de zuivelsector te bouwen. "De prijsvorming als zodanig mag daarbij niet worden beïnvloed", was zijn enige voorbehoud. En wat de medewerking van de zuivelindustrie aan zo'n brancheorganisatie melk betreft, is hij een stuk optimistischer geworden. "Inmiddels zijn er signalen van zuivelondernemingen in het noorden van Duitsland en ook uit Beieren die zich in de sector over structuren willen meepraten", aldus Schmidt. En er moet volgens hem wat gebeuren. "Het kan niet zijn dat de marges bij de zuivelondernemingen en in de supermarkten dezelfde blijven en dat de slechte prijs alleen naar beneden, naar de melkveehouder, wordt doorgegeven."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties