header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 05 oktober 2016 13:05

MIV: Duitse melkprijs klimt uit dal


De Duitse melkprijs klimt uit het dal en de melkveehouders kunnen er rekening mee houden dat ze in de late herfst duidelijk betere prijzen krijgen uitbetaald, zo heeft de Duitse zuivelorganisatie MIV meegedeeld.

De redenen daarvan zijn duidelijk. Het aanbod aan melk is vanwege de lange zomer duidelijk verminderd. Dat is versterkt door het feit dat vanwege de lage melkprijzen van de laatste maanden veehouders besloten minder melk af te leveren bij hun zuivelondernemingen. "Deze ontwikkeling is dus niet het gevolg van politieke besluiten of geplande maatregelen om op nationaal of EU-niveau vanuit de overheid de melkproductie te verminderen", benadrukt Eckhard Heuser, algemeen directeur van MIV in Berlijn.

Hogere consumentenprijzen
Dezer dagen onderhandelen de Duitse zuivelondernemingen met de diverse supermarktketens over de leveringscondities voor de komende contractuele periode. Heuser gaat op middellange termijn uit van aanzienlijk betere melkprijzen voor de veehouder en tegelijk ook hogere consumentenprijzen voor zuivel in Duitsland. Wanneer dat precies het geval is, hangt af van de data waarop de nieuwe contracten van kracht worden en de betalingsafspraken tussen zuivelondernemingen en supermarkten. Op de spotmarkten hebben de melkprijzen al gereageerd op de veranderde situatie en dat is een positieve indicator voor de aantrekkende melkprijzen ten behoeve van de veehouder. De spotmarkt speelt daarbij in op de wetenschap dat momenteel al zuivelondernemingen op zoek zijn naar melk om aan hun bestaande leveringscontracten te kunnen voldoen en in de verwachting van een verdere positieve marktontwikkeling.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties