header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 12 oktober 2016 09:01

Melkveehouders Fonterra steunen nieuw bestuursmodel


De leden/melkveehouders van Fonterra hebben ingestemd met het nieuwe bestuursmodel van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie. Op een speciale bijeenkomst kreeg het bestuur voldoende steun voor een wijziging van de bestuursopzet.

Van de aandeelhouders stemde 85,96 procent voor, ruim meer dan de 75 procent die nodig is om tot een wijziging van het bestuursmodel te komen. De plannen van het bestuur behelzen onder meer een kleinere raad van bestuur en een nieuwe opzet voor het kiezen van boerenbestuurders. Over de hervormingsplannen is negen maanden gepraat in de coöperatie. Tijdens een eerste stemming in juni kreeg het voorstel om de benoemingsprocedure van bestuursleden aan te passen nog onvoldoende steun, te weten 63,74 procent.
Voorzitter Duncan Coull van de aandeelhouders verklaarde dat met de feedback van de melkveehouders de plannen ten goede zijn gewijzigd, wat nu heeft geleid tot een ‘overweldigende steun’. Volgens de plannen zullen melkveehouders die zich kandidaat stellen voor het bestuur eerst door een onafhankelijk panel geselecteerd worden, waarna ze met goedkeuring van de nominatiecommissie van het bestuur en de raad van aandeelhouders worden voorgedragen voor verkiezing door de leden/melkveehouders. Doel van de gewijzigde opzet is om meer deskundige en ervaren bestuurders en bovendien meer diversiteit in het bestuur te krijgen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties