header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 14 oktober 2016 08:39

'Miljardenschade VS door EU-beleid streekproducten’


De Amerikaanse melkveehouderij en zuivel lijden enorme schade als de Europese Unie erin zou slagen het beleid om streekproducten te beschermen te integreren in het handelsakkoord TTIP. Dat zegt Informa Economics IEG in een studie die op een webinar van Consortium for Common Food Names (CCFN) is gepresenteerd.

Volgens het onderzoek zal de kaasconsumptie in de VS de komende tien jaar met 21 procent dalen, verliezen melkveehouders miljarden aan inkomsten, zullen veel melkveebedrijven en kaasfabrieken stoppen, daalt de nationale melkveestapel met 9 procent ofwel 852.000 koeien en zullen 175.000 banen verloren gaan op het platteland.
Het maken van de analyse duurde meer dan een jaar. Het onderzoek is gefinancierd door CCFN, een instelling waar onder meer de International Dairy Foods Association, de National Milk Producers Federation en de United States Dairy Export Council deel van uitmaken. Laatstgenoemde organisatie liet in juni al weten niets te zien in het TTIP-verdrag.
De Europese verordening om streekproducten tegen namaak te beschermen geldt vooralsnog alleen voor Europa. Als het beleid wordt opgenomen in TTIP, kunnen Amerikaanse melkverwerkers niet langer producten maken met beschermende namen en bereiding als Parmezaanse kaas, Gorgonzola, Asiago en Feta. Andere kaassoorten als Mozzarella en Provolone lopen het risico ook te worden beschermd door het Europese beleid, aldus het onderzoek.
Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA produceerden 39 kaasfabrieken in Amerika in 2015 bijna 155 miljoen kg Parmezaanse kaas. In 46 fabrieken werd in hetzelfde jaar 51 miljoen kg feta gemaakt. Amerikanen consumeerden 142 miljoen kg Parmezaanse kaas en 49 miljoen kg feta.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties