header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 19 oktober 2016 12:19

DBV: Duitse melkveehouderij klimaatefficiënt


De Duitse melkproductie werkt wereldwijd gezien klimaatefficiënt en heeft slechts een klein aandeel in de Duitse emissie van broeikasgassen, zo schrijft de boerenorganisatie DBV in zijn factsheet 'Methaanemissie van de rundveehouderij'. 
 
Met een uitstoot van 1,1 kg CO2-equivalent per geproduceerd kg melk ligt Duitsland aanzienlijk onder het wereldwijde gemiddelde van 2,4 kg CO2-emissie, stelt het DBV vast. Totaal is de methaanemissie uit de rundveehouderij goed voor niet meer dan 3,6 procent van de totale Duitse emissie aan broeikasgassen. 
Voorts blijkt uit de factsheet dat de methaanemissies uit de Duitse melkveehouderij tussen 1990 en 2014 met 24 procent zijn gedaald. Dat komt door een efficiëntere bemesting, vooruitgang bij de fokkerij en meer optimaal voer. In dezelfde periode is de gemiddelde melkproductie per koe ongeveer 60 procent gestegen. Daardoor is de totale methaanemissie per kg melk aanzienlijk verlaagd.
 
Werkwijze 
Volgens het DBV benadrukken deze cijfers de uiterst efficiënte werkwijze van de Duitse melkproductie. “Omdat de sector met en in de natuur werkt, waarbij nu eenmaal broeikasgassen ontstaan, is een melkveehouderij zonder emissies niet te realiseren. Tegelijk zorgt deze sector ervoor dat de ecologisch en klimatologisch waardevolle weilanden behouden blijven en voor menselijke consumptie worden benut”, aldus de organisatie. Een vermindering van de melkveehouderij in Duitsland zou volgens het DBV niet bijdragen aan de klimaatbescherming, maar juist het behoud van de vanwege het klimaat waardevolle weilanden in gevaar brengen en de melkproductie naar minder klimaatefficiënte plekken brengen. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties