header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 24 oktober 2016 07:22

DBV: Moderniseer leveringscontracten


De aanhoudende crisis op de zuivelmarkt met desastreuze melkprijzen voor de veehouders maakt het nodig dat zuivelondernemingen en melkveehouders nieuwe marktgerichte wegen inslaan bij de vormgeving van de leveringscontracten.

Dat verklaarde Karsten Schmal, melkveehouders voorzitter van de Duitse boerenbond DBV vorige week op het DBV-symposium rond prijsvorming en leveringscontracten. Er kwam aan het einde geen pasklaar antwoord naar boven. Wel maakte Schmal duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor het management van melkaanvoer, verkoop en prijsschommelingen (volatiliteit) ligt bij de spelers op de markt. Politieke of algemeen verbindende regelingen met betrekking tot onderdelen van de leveringscontracten of aan te voeren hoeveelheden zijn ongeschikt. Ze komen namelijk niet tegemoet aan de individuele situatie van zuivelonderneming en melkveehouder. “Vanwege deze tweede diep ingrijpende crisis sinds 2009 en het einde van de melkquotering zijn we verplicht nieuwe maatregelen te ontwikkelen, waarmee het risico van de steeds sterker schommelende prijzen voor de melkveehouders wordt verminderd”, aldus Schmal. “Het prijsrisico ligt momenteel in zijn geheel bij de melkveehouder.”

Meer planningszekerheid
Het DBV wil dat marktschommelingen met moderne leveringscontracten succesvol worden opgevangen. De mogelijkheid daartoe is een kans voor een veelzijdige en concurrerende melkveehouderij in Duitsland, ook in de toekomst Volgens Schmal moet de planningszekerheid voor melkveehouders én zuivelondernemingen worden verbeterd. Verschillende prijsmodellen, zoals vaste prijzen voor een bepaalde periode, bonusbetalingen of ook een prijsstaffel al naar gelang de producten die van de boerderijmelk worden gemaakt, kunnen in de discussies een rol spelen. Het zijn de zuivelondernemingen met hun veehouders die daarover moeten beslissen en deze ideeën moeten omzetten. “Deze instrumenten kunnen evenals de goederentermijnbeurs mogelijkheden zijn om de prijsrisico’s voor de melkveehouders beter af te dekken”, stelde Schmal. Hij merkte tot slot op dat aanvoer- en afnameverplichtingen alleen onder belanghebbenden en in zuivelcoöperaties zijn te regelen. Beide elementen zijn daar onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties