header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 28 oktober 2016 06:20

Murray Goulburn maakt excuses aan melkveehouders


Murray Goulburn heeft excuses gemaakt aan de melkveehouders voor de plotselinge scherpe prijsdaling van vorig melkseizoen. De Australische melkverwerker gaat ook kijken of de structuur van het bestuur en de wijze waarop de melkprijs wordt berekend, anders moeten.

Voorzitter Philip Tracy sprak op de jaarlijkse algemene vergadering van de Australische coöperatie over ‘een extreem uitdagende situatie’ voor de melkveehouders na de prijsverlaging van melkprijs in april. “Elk lid van de coöperatie heeft er mee te maken gehad en moest maatregelen nemen om kosten te besparen, van het ontslaan tot werknemers tot het slachten van koeien.”
De crisissuatie waar melkveehouders in terecht kwamen heeft ertoe geleid dat veel boeren MG de rug toekeerden en de melk aan andere verwerkers gingen leveren. MG verloor daardoor veel melkaanvoer, met als gevolg dat de verwerker twee drooginstallaties van de fabriek in Koroit moest stilleggen.

Verantwoordelijk
Voorzitter Tracy trok het boetekleed aan. “Ik wil de gelegenheid te baat nemen om te zeggen dat het me ten zeerste spijt dat we de melkleveranciers van Murray Goulburn hebben opgezadeld met deze last.” Tracy zei dat hij uiteindelijk verantwoordelijk was voor de crisissituatie. Hij kondigde zijn vertrek aan als voorzitter, een stap die hij zal zetten zodra de opvolging is geregeld.
De melkverwerker gaat ook de structuur van het bestuur kritisch tegen het licht houden. Dat gebeurt met vier nieuwe bestuursleden die op de jaarvergadering werden gekozen. Voorts moet er nog een nieuwe CEO komen, die positie wordt na het vertrek van Gary Helou tijdelijk ingevuld door interimmanager David Mallinson. Volgens Tracy is er serieuze interesse voor de positie, waarbij hij Mallinson ook een sterke kandidaat noemde.
Andere maatregel die Tracy aankondigde was de evaluatie van de melkprijsberekening. “Het is belangrijk dat MG de juiste marksignalen afgeeft en met de melkprijsberekening een evenwicht zoekt tussen de opbrengsten van de markt en de cashbehoefte van de melkveehouders.” Hij noemde een onafhankelijk bepaalde grondstoffen prijsindex als voorbeeld.

Lange termijn
De maatregelen zijn voor de lange termijn. Voor de korte termijn verhoogt Murray Goulburn de seizoensmelkprijs met 25 dollarcent naar AU$ 4,95 per kg milksolids. In Australië verhoogt ook Fonterra de melkprijs van UA$ 4.75 naar $5.10 per kg milksolids.
De prijsverhogingen volgen op de aantrekkende prijzen op de wereldmarkt voor zuivelgrondstoffen. Of MG met de prijsverhoging de uitstroom van melkveehouders kan stoppen is de vraag. Om melkveehouders binnenboord te houden besloot de melkverwerker deze maand het terugvordering van in totaal 183 miljoen dollar voor dit seizoen op te schorten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties