header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 28 oktober 2016 07:40

Zeven Nederlandse sharemilkbedrijven


Zeven Nederlandse melkveebedrijven worden op het moment gerund door sharemilkers. Jonge werknemers verzorgen en melken hier de koeien. Zij hebben een sharemilkovereenkomst met de onderneming Duurzaam Agrarisch BV, krijgen salaris en delen mee in de winst.

Het concept werd in Nederland twee jaar geleden gestart door Peter van Dronkelaar en Harald Hoffman toen hen werd gevraagd om een melkveebedrijf op te starten. Toen vorig jaar het melkquotum werd afgeschaft begon de eerste melkveehouder als sharemilker. Hij verzorgt en melkt maximaal 200 koeien op een bedrijf. Duurzaam Agrarisch levert de koeien en regelt overige zaken zoals de ruwvoerwinning, het voeren en de opfok van jongvee.

Niet op zoek
Op dit moment werken zeven melkveehouderijen in Nederland met sharemilkers, aldus Vakblad Veelteelt in het artikel '1300 jerseys bij sharemilkers'. Een van hen is boerenzoon Cornelis de Groot die 180 koeien melkt op een bedrijf in Zeewolde. Van Dronkelaar en Hoffman denken dat sharemilking een concept is waarmee jonge ondernemers een bedrijf kunnen starten. Op dit moment zijn ze niet op zoek naar nieuwe sharemilkers. Door de invoering van fosfaatrechten kunnen melkveehouderijen niet zo maar een stal in gebruik nemen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties