header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 31 oktober 2016 08:00

Nieuw Duits model voor bepaling dierenwelzijn


Het landbouwonderzoeksinstituut van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft een nieuwe methode ontwikkeld om een belangrijk aspect van dierenwelzijn bij de koe, een uitgebalanceerde eiwit- en energieverzorging, via haar melk te beoordelen.

Tot nu toe diende alleen het melkeiwitgehalte als graadmeter voor de energieverzorging van het dier. Maar actuele onderzoeken bij meer dan 160.000 koeien hebben laten zien, dat de verhouding van melkvet en eiwit ondervoeding veel preciezer en doeltreffender kan vaststellen. "Dankzij onze wetenschappers is er nu een beoordelingsschema ter beschikking, dat zich niet meer richt op starre en al lang achterhaalde grenswaarden. Het nieuwe schema houdt rekening met de actuele melkproductie van de veestapel en de melkproductie van iedere afzonderlijke koe. Dat betekent voor de melkveehouder een eenvoudige en goedkope mogelijkheid om het welzijn van zijn melkkoeien te beoordelen en deze nieuwe kennis in het eigen bedrijfssystemen te integreren", aldus minister dr. Till Backhaus van Mecklenburg-Vorpommern.

Gift
Het beoordelingsschema is gebaseerd op de dagelijkse gift. Dat werkt uit op de samenstelling van de melk. Bij hoge producties wordt de melk dunner, bij lagere producties zijn de halten aan vet en eiwit hoger. Dat wordt in het nieuwe beoordelingsschema meegenomen. Datzelfde geldt voor de stikstofuitscheiding van het dier. Dat zijn eigenlijk de niet benutte eiwitten uit het voer. Wordt meer eiwit gevoerd dan wetenschappelijk geadviseerd, dan zijn verhoogde stikstofuitscheidingen mogelijk, die dan ook als ammoniak in de lucht terecht komt. De mate van stikstofuitscheidingen laat zich via het ureumgehalte beoordelen en wordt als kengetal van de melk door het laboratorium voor iedere koe vastgesteld. Zo kan de veehouder zien of zijn koeien te veel of te weinig eiwit met het voer krijgen toegediend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de grenswaarden van een te hoog ureumgehalte vanwege een teveel aan voereiwitten, duidelijk kan worden verminderd. Zo herkent de veehouder snel of hij zijn melkkoeien teveel eiwitten geeft. Wordt in de berichtgeving naar de veehouder vastgesteld dat hij bepaalde koeien teveel eiwitten verstrekt, kan hij deze gift verminderen, daarbij de gezondheid van de koe versterken en de ammoniakemissies verminderen. Het nieuw ontwikkelde systeem deelt de melkkoeien in zes klassen in met ieder hun eigen verzorgingstoestand met voerenergie aan de hand van het vet- en eiwitgehalte van de melk en het voereiwit aan de hand van het ureumgehalte.

1 Reactie

  • Reactielink dinsdag, 06 februari 2018 12:59 Geplaatst door Elliot

    Les promotions sur Dragon ball super sont récurrentes.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties