header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 01 november 2016 09:38

Canadese melkveehouders niet blij met Ceta


Het besluit van de Europese Unie om in te stemmen met het handelsakkoord Ceta is slecht gevallen bij de melkveesector in Quebec in Canada. Ze vraagt de overheid om compensatie ter waarde van 2,4 miljard Canadese dollars voor de komende vijftien jaar.

Algemeen directeur Alain Bourbeau van de Federation of Quebec Dairy Producers zei dat de import van kaas uit Europa de producenten jaarlijks $ 150 miljoen gaat kosten. “Dat is de waarde van de melk die producenten niet kunnen verwerken, omdat er meer kaas Canada in gaat komen.”
Volgens de overeenkomst mag de EU jaarlijks 17.700 ton kaas uitvoeren naar Canada, waarvan 16.000 ton kwaliteitskaas. Bovenop de 20.000 ton buitenlandse kaas die al wordt afgezet op de Canadese markt, zorgt deze nieuwe importkaas uit de EU voor een grote druk op de kaasmarkt in Canada, aldus Bourbeau. Quebec wordt met name getroffen door Ceta omdat in de Franstalige provincie veel melk wordt verwerkt tot kaas, in totaal wordt 51 procent van de Canadese kaas in Quebec geproduceerd.

Beschermingsmaatregelen
Bourbeau relativeerde de bepaling in het Ceta-verdrag dat er meer kaas uitgevoerd kan worden naar de Europese Unie. Die mogelijkheid is beperkt door beschermingsmaatregelen van de EU, aldus Bourbeau.
De ambachtelijke kaasmakers maken zich minder druk over Ceta. Gilles Jourdenais, eigenaar van Fromagerie Atwater, beaamt dat de grote producenten in de knel komen, maar hij zegt dat ambachtelijke kaasmakers geen reden hebben zich zorgen te maken nu Ceta is geratificeerd. Tegenover de media zei hij: "Voor kleine producenten in Quebec zal er extra competitie zijn, maar ik weet dat hun kaas hier goed in de markt ligt."

Steun
In een reactie zei de Canadese handelsminister Chrystia Freeland dat de regering maatregelen neemt voor industrieën die nadeel ondervinden van het Ceta-verdrag. “We vinden het belangrijk de transitie te steunen van industrieën die te maken krijgen met de gevolgen van Ceta. We zullen dat doen in de gebieden die we hebben geïdentificeerd. We werken hard aan het afronden van die maatregelen."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties