header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 03 november 2016 12:17

Duitse DBV: prijsverhogingen melk nog te laag


De Duitse boerenorganisatie DBV vindt de vanaf 1 november doorgevoerde prijsverhogingen voor verse en houdbare consumptiemelk (15 tot 18 cent per liter) in de supermarkten duidelijk te laag in relatie met het huidige prijsniveau van andere zuivelproducten.

Voorzitter Karsten Schmal van de melkveehouders binnen het DBV doet daarom een beroep op de Duitse zuivelondernemingen, ondanks deze zich aftekenende verbetering op de melkmarkt, om de dringend noodzakelijke structurele veranderingen door te zetten. De aanhoudende crisis in de melksector heeft volgens hem nog eens duidelijk gemaakt dat de sector zijn structuur moet aanpassen.

Geen algemeen recept
Daarbij is het duidelijk dat er geen algemeen recept voor iedere, afzonderlijke zuivelonderneming is. Iedere onderneming moet zelf naar oplossingen zoeken om op langere termijn de internationale concurrentie aan te kunnen gaan, benadrukt Schmal. Hij wijst er op dat in de afgelopen twee jaar de aan de Duitse veehouders uitbetaalde melkprijs steeds gemiddeld drie cent lager was dan de Franse. “Het kan niet de pretentie van de Duitse zuivelondernemingen zijn om zo duidelijk onder onze medeconcurrenten te liggen. We zijn niet tevreden over onze zuivelstructuren. Uiteindelijk zijn het de melkveehouders, die door dit gegeven te maken krijgen met lagere melkprijzen”, aldus Schmal.

Verbeteringen
Volgens hem moeten de Duitse zuivelondernemingen op tal van punten verbeteringen doorvoeren. Hij noemde als voorbeeld de elementen onderhandelingsmacht, financieringskracht, investeringsmogelijkheden, innovatiemogelijkheden en toegang tot attractieve markten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties