header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 08 november 2016 08:31

Duitse zuivel moet sneller reageren


Volgens Hermann Onko Aeikens, de nieuwe Duitse staatssecretaris van Landbouw in Berlijn, moet de Duitse zuivelsector met interne afspraken sneller reageren op prijsschommelingen op de (wereld)zuivelmarkt.

Daarvoor is in zijn ogen een grote flexibiliteit in de leveranciersrelatie tussen de melkveehouder en zijn zuivelonderneming nodig. "Wanneer een zuivelonderneming niet meer in staat is om een adequate melkprijs uit te betalen voor de aangevoerde hoeveelheid boerderijmelk moet er met de melkleveranciers en leden/melkveehouders worden besproken hoe de melkproductie op de veebedrijven verminderd kan worden. Juridisch is dat mogelijk", aldus Aeikens.

Omschakeling
Ook een omschakeling op de productie van biologische melk is een begaanbare weg, vindt de vroegere landbouwminister van de deelstaat Saksen-Anhalt. Hier liggen nog mogelijkheden, omdat biologische melk- en zuivelproducten voor de Duitse markt voor een deel altijd nog moeten worden geïmporteerd. Bovendien kunnen in het biologische segment ook hogere prijzen worden gerealiseerd. Ondanks de inmiddels gestegen prijs voor diverse zuivelproducten is volgens Aeikens de sinds 2014 aanhoudende melkcrisis nog niet voorbij. Maar hij is optimistisch dat de situatie zich stabiliseert en dat de uitbetaalde melkprijzen in Duitsland tegen de jaarwisseling weer boven de 30 cent kunnen stijgen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties