header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 16 november 2016 09:22

China sluit grens voor Australische zuivelproducent


China heeft opnieuw een Australische zuivelproducent in de ban gedaan. Dit keer kreeg Viplus Dairy te horen dat het niet langer babyvoeding mag afzetten in het Aziatische land. Eerder dit jaar kwamen Camperdown Dairy Company en Murray Goulburn in de problemen met hun export naar China.
 
Viplus mag sinds 4 november geen babyvoeding meer exporteren naar China. De Certificatie en Accreditatie Autoriteit van China (CNCA) heeft geen toelichting gegeven op het intrekken van de exportvergunning. Aanleiding zou kunnen zijn dat in juni 3,8 ton babyvoeding van Viplus werd tegengehouden bij de grens omdat de labelling niet klopte.
Ook suggereert de Australische krant Financial Review dat het verbod te maken zou kunnen hebben met de beschuldiging dat Viplus vorig jaar verouderde melkpoeder heeft gebruikt voor de productie van babyvoeding. Een aantijging die leidde tot een onderzoek van het ministerie van landbouw, dat het bedrijf vrijpleitte.
 
Spanningen
Het Chinese importverbod zorgt voor spanningen tussen China en Australië. De Australische regering heeft de ban van Viplus afgewezen door de te stellen dat het productieproces van het bedrijf aan alle veiligheids- en kwaliteitsstandaarden voldoet. Het ministerie van landbouw heeft CNCA gevraagd het importverbod voor Viplus op te heffen en alle verdachtmakingen over het bedrijf weg te nemen.
Ook het bedrijf zelf verwerpt de suggestie dat het niet aan de standaarden zou voldoen in het produceren van babyvoeding en verklaarde bij monde van topman Peter Cunningham dat het aan elk onderzoek zal meewerken om duidelijk te maken dat de productie aan de normen voldoet. Viplus produceert sinds 2013 baby- en ouderenvoeding en is opgezet met steun van Chinese investeerders. Het produceert in een oude fabriek van Bonlac Foods in Toora.
 
Zuivelincident
Het importverbod voor Viplus Dairy is het derde zuivelincident dit jaar tussen China en Australië. In augustus stelde China dat de melk die Camperdown Dairy Company naar China exporteerde schadelijke bacteriën bevatte. Die aantijging was voor het bedrijf reden om te stoppen met de export uit vrees voor reputatieschade, dit ondanks de verklaring van Australische autoriteiten dat de melk aan alle voedselveiligheidseisen voldeed. 
Australisch grootste melkverwerker Murray Goulburn verwijderde eerder dit jaar haar lang houdbare melk van enkele Chinese commerciële websites omdat de melk niet via de juiste kanalen het land binnen kwamen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties