header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 17 november 2016 15:03

Pleidooi voor behoud zuivelinterventie in EU


Het systeem van interventie op de melkmarkt moet bij de volgende herziening van het EU-landbouwbeleid zonder meer behouden blijven, vinden de Duitser Karsten Schmal en de Oostenrijker Josef Moosbrugger.

Schmal, voorzitter van de melkveehouders binnen de Duitse boerenorganisatie DBV en Moosbrugger, voor de melkveehouderij verantwoordelijk binnen de Landwirtschaftskammer van Oostenrijk (LKÖ), spraken elkaar 14 november jl. in Wenen. Volgens hen is tijdens de huidige marktcrisis gebleken dat de openbare EU-interventie en de EU-steun voor particuliere opslag op korte termijn de meest effectieve instrumenten waren om de EU-melkprijs voor een verdere val te behoeden.
Nu de prijzen weer lijken te stijgen moeten politiek en zuivelketen de juiste beslissingen nemen om de sector goed voor te bereiden op de toekomst. Zowel LKÖ als DBV vinden dat de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de spelers op de melkmarkt. Vooral de leden/melkveehouders en hun coöperatieve zuivelondernemingen moeten zich via het moderniseren van de leveringscontracten voorbereiden op toekomstige crisissituaties. De overheid moet zich daarentegen niet bemoeien met het sturen van de melkproductie, daarover waren Schmal en Moosbrugger het eens.
Beide organisaties eisen dat particuliere labels op zuivelproducten de consument niet in verwarring mag brengen en de concurrentie niet mag bemoeilijken. De huidige, nationale, solistische optredens bij de herkomstbenaming voor zuivelproducten in bij voorbeeld Italië en Frankrijk mogen volgens beiden niet leiden tot verstoring van de EU-binnenmarkt. Anderzijds waren ze positief over verdere diversificatie van de zuivelmarkt door vrijwillige systemen, zoals de door de EU beschermde producten uit bergstreken. Die helpen namelijk de zuivelondernemingen om stabielere prijzen aan de betrokken melkveehouders uit te betalen. Door deze hogere prijzen worden benadeelde regio’s in de EU toch een perspectief geboden.
(Op de foto v.l.n.r.: DBV-melksecretaris Ludwig Börger, melkveehoudersvoorzitter Josef Moosbrugger van LKÖ, melkveehouders-voorzitter Karsten Schmal van DBV en LKÖ-secretaris Josef Plank.)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties