header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 18 november 2016 09:33

Fonterra verhoogt melkprijs met 75 cent


Fonterra verhoogt de seizoensmelkprijs met 75 cent naar NZ$ 6,00. Met de uitbetaling van 50 tot 60 cent per aandeel ontvangt de melkveehouder in totaal NZ$ 6,50 tot NZ$ 6,60 per kg milksolids.

Als toelichting op de forse verhoging noemt voorzitter John Wilson het herstel van de balans tussen vraag en aanbod op de wereldmarkt, te zien in het aanhoudende prijsherstel op de Global Dairy Trade. Op de laatste veiling die deze week werd gehouden steeg de prijsindex met 4,5 procent. Voor volle melkpoeder, met afstand het belangrijkste exportproduct van Fonterra, werd een gemiddelde prijs betaald van US$ 3.423 per ton.
Volgens Wilson is het herstel tussen vraag en aanbod vooral toe te schrijven aan de teruglopende productie in Europa en Australië, maar ook door de niet verwachte daling van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland. Daarnaast blijft de vraag sterk, aldus Wilson.

Kanttekeningen
Door de melkprijsverhoging krijgen de melkveehouders financieel weer wat lucht na een paar jaar van lage prijzen; ze melken eindelijk weer boven de kostprijs. Toch worden er kanttekeningen geplaatst bij de impact van de forse melkprijsverhoging omdat veel melkveehouders door het natte voorjaar minder melk produceren. Daardoor profiteren ze niet optimaal van de melkprijsverhoging.
Fonterra heeft de melkprijs dit seizoen (2016/2017) in een paar stappen verhoogd met in totaal NZ$ 1,75 per kg milksolids, wat betekent dat de gemiddelde melkveehouder dit seizoen NZ$ 260.000 meer aan melkgeld ontvangt, aldus senior econoom Matthew Newman van DairyNZ. Als de melkprijs nog verder stijgt, zullen melkveehouders hun renteloze leningen die zij hebben afgesloten bij Fonterra om de slechte periode te overbruggen, terug moeten gaan betalen, aldus Newman.

6 procent groei
Fonterra heeft in het eerste kwartaal van dit boekjaar afgesloten met een omzet van NZ$ 3,6 miljard, een groei van 6 procent. In een toelichting op de kwartaalcijfers stelde ceo Theo Spierings dat de kosten met 2 procent zijn gedaald tot NZ$ 621 miljoen. “Dat is in lijn met de ontwikkeling van vorig jaar”, aldus de topman die zich evenals voorzitter Wilson tevreden toonde met de eerste financiële resultaten van het melkseizoen.
De zuivelproducent verwerkte in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar meer melk (128 miljoen liter) in producten met hoge toegevoegde waarde, aldus Spierings. Daarbij realiseerde de divisie consumenten- en foodservice ook een hogere gemiddelde marge.
Als minpunt werd de verminderde aanvoer van melk genoemd, die zal naar verwachting 7 procent lager zijn dan vorig melkseizoen, aldus Spierings. “Dit beperkt de omzet.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties