header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 24 november 2016 12:07

DBV: melksector wapenen tegen nieuwe melkcrisis


Politiek en zuivelondernemingen moeten ondanks de zich aftekenende ontspanning op de zuivelmarkt de Duitse melksector wapenen tegen toekomstige marktcrisissen, is de eis van de melkveehouderijcommissie van de Duitse boerenorganisatie DBV.

Deze commissie stond deze week voor het eerst onder voorzitterschap van Karsten Schmal uit de deelstaat Hessen (links), waarbij afscheid werd genomen van zijn voorganger Udo Folgart (Brandenburg). De commissie was het er over eens dat de politieke kaders en de leveranciersbetrekkingen tussen veehouders en hun zuivelondernemingen onvoldoende inspelen op de uitdagingen van de sterker wordende prijsschommelingen op de geliberaliseerde zuivelmarkten. Dat moet duidelijk verbeteren.

Niet genoeg
Blijkens berekeningen van het marktonderzoeksbureau AMI zou de uitbetaalde Duitse melkprijs eind dit jaar kunnen stijgen tot 31,5 cent. Dat is circa 8 cent meer dan de catastrofale melkprijs in de afgelopen zomer. Maar dat prijsniveau is volgens het DBV bij lange niet genoeg om de verliezen van de afgelopen maanden te kunnen opvangen. De redenen voor de huidige ontspanning op de markt hebben te maken met de wereldwijd aantrekkende vraag naar melkproducten en de lagere melkproductie van de veehouders als reactie op de lage uitbetaalde melkprijzen. In Duitsland lag de productie de laatste maanden circa 5 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties