header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 01 december 2016 14:57

DRV: coöperaties beter wapenen tegen crisis


"Hoewel de eerste Duitse zuivelondernemingen meer dan 30 cent per kg melk betalen, blijft de markt de coöperatieve zuivelondernemingen voor uitdagingen stellen, waartegen ze zich beter moeten wapenen", aldus dr. Thomas Memmert.

Memmert is directeur van het Duitse Raiffeisenverband (DRV) en zei dat bij het ministerie van Landbouw in Berlijn. Daar had op initiatief van landbouwminister Christian Schmidt (CSU) een vervolggesprek plaats over de structuur van de Duitse melksector. "Vooral de gevolgen van de prijsschommelingen die ook in de tijd van de melkquota niet konden worden verhinderd, zullen nu met moderne mogelijkheden moeten worden opgevangen", aldus Memmert bij de minister. De DRV-directeur ziet daarvoor onder andere de goederentermijnmarkt als een geschikt middel. Dit jaar werden in Duitsland bijna 70.000 ton ofwel ongeveer 14.000 contracten mager melkpoeder en boter over deze beurs verhandeld. Ten opzichte van 2015 is dat een verviervoudiging. "Daarmee wint de goederentermijnbeurs aan betekenis als instrument om met toekomstige prijsschommelingen beter om te gaan", stelde hij vast.

Melkcrisis
Tijdens de melkcrisis stonden vooral de zuivelcoöperaties en hun rechtsvorm centraal in de Duitse politieke discussies. Het DRV en zijn ledenondernemingen hebben keer op keer eisen naar externe invloed of zelfs juridische eisen tot verandering van de coöperatieve leveranciersbetrekkingen tussen de coöperatie en zijn leden resoluut afgewezen. "Zulke ingrepen werken op de processen van meningsvorming binnen zuivelcoöperaties contraproductief. In hun consequentie bedreigen ze zelfs succesvolle coöperatieve verwerkings- en afzetstructuren. Dat zou bijzonder grote gevolgen kunnen hebben voor de economische situatie van de melkveehouder", zo waarschuwde dr. Memmert. De coöperaties en hun leden discussiëren steeds over het gehanteerde bedrijfsmodel. De actuele discussies tonen echter aan dat aan de fundamenten van de leveringscontracten, te weten de afname- en leveringsplicht, juist vanwege de daarmee verbonden zekerheid op de schommelende markten, vanuit de visie van de leden/melkveehouders moet worden vastgehouden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties