header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 09 december 2016 14:17

In 2017 fors stijgende Chinese zuivelimport


Het Chinese kantoor van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) verwacht dat China in 2017 aanzienlijk meer zuivelproducten gaat importeren dan dit jaar het geval was.

Zo zou volgens Amerikaanse schattingen de import van vloeibare melk (hoofdzakelijk houdbare melk) met 38 procent kunnen stijgen naar 900.000 ton. Daarbij blijft de EU de belangrijkste exporteur. Volgens de laatst beschikbare douanecijfers was de EU van januari tot en met augustus jongstleden goed voor 79 procent van de Chinese importen van vloeibare melk, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Australië. Een belangrijke reden voor deze grotere import is de prijs. Die ligt namelijk lager dan de eigen Chinese consumptiemelk. Bovendien wantrouwen de Chinezen volgens marktexperts nog altijd de kwaliteitsstandaarden in eigen land. En daar komt langzaam een reden bij. Het aanbod aan geïmporteerde merkproducten komt in de Chinese supermarkten tegemoet aan de ideeën van de jonge bevolking in de grote steden.
Ook van melkpoeders gaat China volgend jaar meer exporteren. Het USDA-bureau in Peking verwacht een groei van de Chinese import van vol melkpoeder met 15 procent naar 460.000 ton. Hiervan gaan aanzienlijke hoeveelheden in babyvoeding, gemengde zuiveldranken en kant-en-klaar gerechten. Traditiegetrouw is Nieuw-Zeeland het belangrijkste exportland van vol melkpoeder naar China. De import van mager melkpoeder is van geringere betekenis, maar die zou volgens USDA volgend jaar circa 180.000 ton groot kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties