header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 12 december 2016 11:43

Belgische melkveehouders investeerden fors minder


Het Belgische Fedagrim stelt vast dat de investeringen in nieuwe staluitrustingen en landbouwmachines vorig jaar en in de eerste helft van dit jaar sterk zijn gedaald. De aankoop van melkinstallaties daalde tijdens de eerste maanden van dit jaar met 34,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Het aantal nieuw geïnstalleerde visgraatmelkstallen en stallen met robot liep met ongeveer de helft terug. Ook in andere staltypes daalden de investeringen.  
 
Belgische melkveehouders schaften bovendien 18,3 procent minder nieuwe melkkoeltanks aan. De aankoop van deze tanks in de afgelopen tien jaar geeft een beeld van de schaalvergroting in de melkveehouderij. Kocht in 2005 nog 11 procent van de melkveehouders in België melkkoeltanks met een capaciteit van meer dan 10.000 liter, in 2015 was dat driekwart van de ondernemers.
 
Lage melkprijs
De afgenomen resultaten zijn volgens de agrarische koepelorganisatie in Brussel een gevolg van de lage melkprijs die boeren vorig jaar kregen uitbetaald. In 2013 en 2014 lieten grote investeringen naar de afschaffing van de quota nog een sterke stijging van de cijfers zien. Deze daalden echter sterk na afschaffing van de quota op 1 april vorig jaar. 
 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties