header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 14 december 2016 10:25

Fonterra kampt met tegenwind in China


Fonterra heeft te kampen met tegenwind op de Chinese markt. Partner Beingmate presteert slecht en de tien eigen melkveebedrijven in China maken verlies. 
 
Aandeelhouders van de Nieuw-Zeelandse coöperatie en grootste zuivelexporteur ter wereld maken zich zorgen over de ontwikkelingen in China, zo bleek op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Ze vroegen naar de stand van zaken in China, de belangrijkste afzetmarkt voor Fonterra. 
Aanleiding is de ontwikkeling bij Beingmate, de partner van Fonterra in China. Onlangs meldde het Chinese zuivelbedrijf in het derde kwartaal een negatief resultaat van 27 miljoen euro, volgend op een slecht eerste half jaar met een verlies van 29 miljoen euro. Door de slechte resultaten heeft Beingmate al een tijdje geen dividend meer uitgekeerd aan zijn aandeelhouders.
 
Nieuwe regels
Fonterra is een belangrijke aandeelhouder, het investeerde ruim 500 miljoen euro in het bedrijf waarmee de Nieuw-Zeelandse melkverwerker een joint venture voor de Australische productielocatie in Darnum is gestart. Fonterra-voorzitter John Wilson zei tegenover de aandeelhoudersvergadering dat Beingmate historisch gezien een goed presterend bedrijf is, maar dat het nu, gelijk andere babyvoedingsproducenten in China, te kampen heeft met nieuwe regels van de overheid die tot doel hebben om het aantal merken babyvoeding in China drastisch terug te brengen. Volgens dit zogeheten artikel 81 mogen producenten nog maar drie merken met elk drie recepten op de markt brengen. 
Deze regel heeft niet alleen tot gevolg dat bedrijven drastisch moeten snijden in hun portfolio, ook is er sprake van een dump van babyvoeding door bedrijven die moeten gaan saneren in hun merken, wat leidt tot druk op prijzen en marges. Beingmate heeft ook te maken met deze omstandigheden, legde Wilson uit. “Beingmate moet de kansen grijpen die zich voordoen en dat verwachten wij ook van hen.” Daarbij moet Beingmate onder meer in hoog tempo de shift maakt naar e-commerce, aldus Fonterra.
 
Cruciaal belang
De ontwikkelingen in China zijn van cruciaal belang voor de Nieuw-Zeelandse melkverwerker, het bedrijf zet inmiddels een kwart van zijn melkproductie af in het Aziatische land. Daarnaast heeft Fonterra al 1,6 miljard NZ dollar (ruim 1 miljard euro) geïnvesteerd in China. Dat betreft naast het partnership met Beinmate ook de eigen melkveebedrijven. Daarvan heeft Fonterra er inmiddels tien, verdeeld over twee clusters. Deze bedrijven realiseerden in het laatste boekjaar een verlies van 59 NZ dollar (40 miljoen euro), dat is 15 miljoen NZ dollar (10 miljoen euro) méér dan in het jaar daaraan voorafgaand. 
 
Positieve ontwikkelingen
Naast de negatieve resultaten van partner Beingmate en de eigen melkveebedrijven, kon de Fonterra-top ook positieve ontwikkelingen melden aan de aandeelhoudersvergadering. Wilson wees erop dat de verkoop van Anmum, de babyvoeding die door de joint venture van Fonterra en Beingmate op de Chinese markt wordt gebracht, flink in de lift zit (plus 78 procent). En dat is mede te danken aan het distributienetwerk van Beingmate in China, aldus Wilson.
Aan het noemen van het succes met Anmum koppelde de top van de zuivelcoöperatie de boodschap dat de aandeelhouders de strategie van Fonterra in China als een geheel moeten beoordelen. Beingmate is een langetermijninvestering, stelde Duncan Coull, voorzitter van de aandeelhoudersraad. Hij zei over enige tijd een aanzienlijk rendement te verwachten op de investering in het bedrijf. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties