header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 14 december 2016 13:43

Chocolademelk op Duitse basisscholen favoriet


Wetenschappers van de Technische Universiteit Dortmund hebben vastgesteld wat kinderen, ouders en onderwijzend personeel al lang hebben vermoed: op de Duitse basisscholen is de EU-schoolmelk met chocolade met 73 procent de meest favoriete smaak.

"De kinderen volgen daarmee een in onze menselijke ontwikkeling opgebouwde voorkeur, als zij chocolademelk verreweg de meeste stemmen geven", zo zegt prof. dr. Günter Eissing van de leerstoel voor gezondheidsbevordering en consumentenontwikkeling van de TU Dortmund. "Ze geven van nature de voorkeur aan zoete dranken, omdat onze hersenen glucose nodig heeft om te kunnen werken. Er zijn talrijke onderzoeken die vaststellen dat schoolmelk met deze smaak de geestelijke prestaties van kinderen significant verhoogt. Deze chocolademelk is dus een zinvolle pauzesnack, die werkelijk op iedere school thuishoort. Daarvan profiteren dan vooral kinderen en jongeren, die thuis vóór school geen ontbijt krijgen of die 's morgens vroeg geen zin in het ontbijt hebben."

Niet dik
Volgens Eissing maakt chocolademelk, die in het kader van het EU-schoolmelkprogramma wordt aangeboden, ook niet dik. "Dit product uit het schoolmelkpakje van 250 ml bestaat doorgaans uit vetarme verse melk en bevat bovendien een gering aandeel aan industriële suikers. Door de combinatie met de natuurlijke melksuikers zorgt deze chocolademelk voor een langzaam stijgende en lang aanhoudende stijging van de mentale prestatie van schoolkinderen. Vruchtensappen, ijsthee, limonades en ook energiedrinks zorgen er echter voor dat de kinderen na een kort suikeroverschot eerder ongeconcentreerd zijn en snel zin krijgen in weer iets zoets", aldus prof. Essing.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties