header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 15 december 2016 09:22

Weidegang neemt licht toe dankzij nieuwe weiders


Het aandeel melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen, is in het onlangs beëindigde weideseizoen net als vorig jaar licht toegenomen. Mede doordat er meer dan 300 melkveehouders in 2016 overschakelden naar weidegang. 78,9 procent van de melkveebedrijven paste in 2016 een vorm van weidegang toe. Dat is 0,6 procent meer dan in het vorige weideseizoen.

De toename is een gevolg van de lichte groei van het percentage bedrijven dat volledige weidegang toepaste. In het afgelopen weideseizoen liet 70,5 procent van de melkveebedrijven de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen. Ook dat is 0,6 procent meer dan in seizoen 2015. Het percentage bedrijven dat aan deelweidegang deed bleef onveranderd op 8,4 procent.
De toename is voor een belangrijk deel te danken aan het aantal melkveebedrijven dat voor het eerst is gaan weiden. Op meer dan 300 melkveebedrijven besloten veehouders de koeien weer buiten te laten lopen, terwijl zij eerder de koeien het hele jaar door op stal hielden. De toename van het aantal nieuwe weiders is een gevolg van de acties die partijen in de zuivelketen ondernemen om weidegang in de melkveehouderij te stimuleren. Zo keren zuivelondernemingen een premie uit aan veehouders die hun koeien buiten laten lopen en brengen zij meer producten van weidemelk op de markt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties