header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 22 december 2016 10:09

Rabobank: verder prijsherstel basiszuivel


De Rabobank verwacht komend kwartaal een verder prijsherstel van basiszuivelproducten op de internationale markt. De vraag blijft positief, aldus de bank, die voorziet dat de melkproductie wereldwijd ook in de eerste helft van 2017 niet aantrekt.

Dat schrijft de bank in het laatste Kwartaalbericht Melkveehouderij van dit jaar. De vraag naar zuivel blijft groeien in Europa en de VS, en ook de vraag uit China neemt net als in 2016 toe. Daarbij is de vraag naar botervet groter dan die naar magere melkpoeder, aldus de bank.

Daling melkproductie
In een terugblik stelt de bank vast dat het ingetreden prijsherstel, naast een stijging van de vraag naar vooral boter en kaas, vooral is toe te schrijven aan een daling van de wereldwijde melkproductie. In de tweede helft van 2016 produceerden de zeven belangrijkste exportregio's zo'n 2,6 miljoen ton minder melk dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank verwacht dat de productie vooralsnog niet aantrekt. Dat verandert in de tweede helft van 2017, dan voorziet de bank een productiegroei van 1,2 procent.

In de belangrijkste exportregio's buiten Europa verwacht de Rabobank de volgende productieontwikkelingen:

• In Nieuw-Zeeland daalt de melkproductie dit seizoen (tot mei 2017) met 5 tot 7 procent. Een droge zomer kan de daling verder laten oplopen.
• De melkproductie in Australië daalt naar verwachting met 7 procent naar onder de 8,9 miljard ton. Dat is het laagste niveau in twintig jaar.
• In de VS stijgt de melkproductie in de eerste helft van 2017 met ongeveer 2 procent als gevolg van de lage veevoerprijzen en de hoge kwaliteit van het veevoer.
• Lage graanprijzen in Brazilië zullen hier in de eerste zes maanden van 2017 voor een productiegroei van 2 procent zorgen.
• De melkproductie in Argentinië daalt naar verwachting nog verder met 2 procent.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties