header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 05 januari 2017 13:54

MIV tegen hogere btw op Duitse zuivel


De Duitse zuivelorganisatie MIV is tegen de voorstellen van het Duitse federale agentschap voor milieu om onder andere zuivelproducten van het lage btw-tarief van 7 procent naar het hoge tarief van 19 procent te brengen.

“Een hogere Duitse btw redt zeker niet het wereldklimaat en is bovendien sociaal onrechtvaardig”, aldus algemeen directeur Eckhard Heuser van MIV in Berlijn. Met de te verwachten meer inkomsten wil het Duitse milieubureau volgens media plantaardige voedingsmiddelen en openbaar vervoer ondersteunen. Door de overheveling naar het hogere btw-tarief zouden de prijzen voor melkproducten 12 procent stijgen. En dat terwijl melk en melkproducten tot de basisvoeding van de Duitse bevolking behoort. “Gezinnen met kleine kinderen en daarmee met een hoge melkconsumptie en groepen met lage inkomens zouden meer dan gemiddeld door deze maatregel worden getroffen”, betoogt Heuser.

Niet de oplossing
Het klimaatbeleid is belangrijk en moet internationaal worden afgestemd. Een verhoging van de Duitse btw-belasting op zuivel ziet het MIV niet als een oplossing. Omdat circa 50 procent van de melkproducten vrij van btw naar het buitenland worden verkocht, ontstaat hier zeker niet het gewenste effect op de klimaatbescherming. De Duitse melkveehouderij heeft rond klimaatbescherming en duurzaamheid bovendien al veel gedaan. Daardoor is de CO2-voetafdruk van de totale zuivelketen gedaald. Volgens Heuser is het daarom belangrijk dat de Duitse Bondsregering tot een constructieve afstemming komt met betrekking tot dergelijke complexe thema’s. Eigenzinnig optreden van agentschappen helpen niet de problemen op te lossen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties