header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 26 januari 2017 07:21

Duurzame melkveehouderij hét Duitse thema van 2017


Volgens de Duitse zuivelorganisatie MIV wordt duurzaamheid op de melkveebedrijven hét grote thema in de zuivelsector van het jaar 2017.

Supermarkten, consumenten en niet-regeringsorganisaties (ngo’s) spreken zuivelondernemingen en melkveehouders aan met uiteenlopende eisen en logo’s rond duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook de politiek pakt dit thema op en wil Duitsland in de EU en de wereld als trendsetter positioneren rond dierenwelzijn. Met behulp van grote financiële middelen wil de Duitse Bondsminister van Landbouw, Christian Schmidt, eerst in de vleessector een vrijwillig overheidslogo inzake dierenwelzijn opzetten en invoeren.
Veel aan de melkveehouderij gestelde eisen kunnen leiden tot verbeteringen. Maar een aantal ervan, zoals het verbod op aanbindstallen in de melksector, bergen het gevaar in zich dat er teveel wordt gevraagd van de ook door de politiek gewenste gezinsbedrijven. Dat kan leiden tot versnelde opgave van deze bedrijven. Hogere eisen aan de dierhouderij betekenen ook hogere kosten voor de melkveehouder en zuivelondernemingen en uiteindelijk hogere prijzen voor de klanten
Voor 2017 is het volgens MIV van cruciaal belang dat melkveehouders en zuivelbedrijven actief blijven rond duurzaamheid, bereid zijn over dit thema na te denken en met mogelijke oplossingsrichtingen te komen. Duurzaamheid is een voortschrijdend proces. Ter ondersteuning ontwikkelt het kwaliteitsborgingssysteem QM-Milch al enkele jaren een duurzaamheidsmodule, waarin de zuilen economie, ecologie en sociale aspecten zijn uitgebreid met dierenwelzijn. Deze module gaat zeer binnenkort in de testfase. De Duitse zuivelondernemingen kunnen het vrijwillig als basisinstrument rond duurzaamheid gebruiken. De bedoeling is om het zo breed mogelijk in te voeren in de Duitse melkveehouderij.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties