header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 27 januari 2017 14:01

Canada: TPP is zonder Amerika dood


De Trans-Pacific Partnership (TPP) kan niet doorgaan zonder de Verenigde Staten. Dat verklaart Canada, een van de twaald landen die tot een akkoord zijn gekomen over TPP. Het Noord-Amerikaanse land reageerde daarmee op de oproep van Australië en Nieuw-Zeeland om het vrijhandelsakkoord te redden.

Het akkoord betreft de vrijhandel tussen twaalf landen rondom de Grote Oceaan. De overeenkomst is op losse schroeven komen te staan omdat Donald Trump, de nieuwe president van Amerika, een streep heeft gezet door de deal. Hij lost daarmee een verkiezingsbelofte in. “De overeenkomst is zo opgesteld dat ze alleen van kracht kan worden als Amerika deze ratificeert,” verklaarde de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland tegenover de pers. Eerder op de dag hadden Nieuw-Zeeland en Australië de hoop uitgesproken dat de deal gered wordt als China en andere Aziatische landen erbij worden betrokken.
De landbouw in Canada is niet blij met het afblazen van de TPP-deal. Het land is een van de grootste exporteurs van graan, rund- en varkensvlees ter wereld en zag mogelijkheden de export te verruimen naar onder meer Japan door het wegvallen van importtarieven. De zuivelsector in het land was kritischer over het akkoord. Door verplichte import van grondstoffen en zuivel zou de afgeschermde zuivelmarkt verder onder druk komen te staan.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties