header ZZ

header ZZ mobiel

vrijdag, 03 februari 2017 10:46

Spierings: protectionisme bedreigt wereldhandel


Oplevend nationalisme en protectionisme bedreigen de wereldhandel. Dat zei topman Theo Spierings van Fonterra, ’s werelds grootste zuivelexporteur uit Nieuw-Zeeland tegen institutionele beleggers. Spierings voorspelde dat de volatiliteit een zwaar stempel zal drukken op de prijzen voor grondstoffen.

Groei in de wereldhandel is onzeker geworden door het protectionistische beleid van nieuwe Amerikaanse president Trump, die de Verenigde Staten heeft teruggetrokken uit de Trans-Pacific Partnership overeenkomst, het vrijhandelsverdrag met twaalf landen rondom de Stille Oceaan. Ook de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, is ongunstig voor de wereldhandel. Spierings noemde voorts de ontwikkelingen in Turkije, Rusland en China als onzekere factoren.

Op koers
Fonterra heeft baat bij vrije handel, de zuivelproducent exporteert naar meer dan 140 landen. Toch ligt de Nieuw-Zeelandse melkverwerker nog op koers, zo zei Spierings, om de gestelde doelen in 2025 te halen, te weten een omzet van NZ$ 35 miljard bij de verwerking van 30 miljard liter melk.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties