header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 09 februari 2017 10:12

Oostenrijkse zuivel zet vol in op kwaliteit


De Oostenrijkse zuivelindustrie neemt zijn verantwoordelijkheid en wil met de eigen melkveehouders de Oostenrijkse kwaliteitsstrategie uitbouwen om met deze hogere kwaliteit bij consumenten in binnen- en buitenland meer toegevoegde waarde te realiseren.

Dat zei voorzitter Helmut Petschar van de Oostenrijkse zuivelorganisatie VÖM recent tijdens een studiedag voor melkveehouders in Ennstal. Hij noemde het bemoedigend dat na twee moeilijke jaren 2017 voor de melkveehouderij beter is begonnen, zodat een zeker optimisme gerechtvaardigd is. Volgens Petschar zet de Oostenrijkse zuivelindustrie in op een compromisloze kwaliteitsstrategie.

Supermarktketens
“Belangrijk is dat deze strategie door alle marktpartijen mee wordt gedragen”, aldus de VÖM-voorzitter. Daarbij zijn de Oostenrijkse supermarktketens een belangrijke partner. De supermarkten vragen steeds meer aandacht voor de regionaliteit van Oostenrijkse zuivelproducten. Wel moeten melkveehouders en zuivelondernemingen vanwege de hogere meerkosten, bijvoorbeeld door certificering en gescheiden ophalen en verwerken, hun toekomende deel daarvan ontvangen. De meerwaarde van deze regionale producten mag niet in één schakel blijven hangen.

Gastronomie en toerisme
Petschar ziet de gastronomie en het toerisme in Oostenrijk eveneens als wezenlijke partners van de Oostenrijkse melkveehouderij. Zij benutten en “verkopen” het mooie landschap, het bijproduct van de melkveehouderij. Dat wordt door de melkveehouders vormgegeven en onderhouden. Daarom is het volgens Petschar des te belangrijker dat de gast in Oostenrijk ook producten uit dit land op zijn bord krijgt. Hier kan nog een en ander worden verbeterd, bij voorbeeld door beter duidelijk te maken dat de gerechten van Oostenrijkse bodem komen. “Dat is niet alleen belangrijk voor de directe afzet van de producten, maar ook voor draagvlak van de productiewijze in de Oostenrijkse melkveehouderij”, aldus Petschar.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties