header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 14 februari 2017 07:23

Duitse MIV tegen statiegeld op melkpakken


De Duitse zuivelorganisatie MIV is tegen het voorstel van de Bundesrat (de Duitse Eerste Kamer) om voortaan ook statiegeld te heffen op melkverpakkingen, wijnflessen en verpakkingen van sappen.

De Bundesrat wil dat de Duitse regering de betrokken statiegeldverordening met deze verpakkingen uitbreidt. Maar volgens MIV functioneert de huidige verpakkingsverordening Grüner Punkt (Groene Punt) zo goed dat er onvoldoende redenen zijn om dit systeem te kapot te maken. Dat melk, vruchtensappen en wijn tot nu toe van de statiegeldverplichting verschoond bleven, had goede redenen. De verpakkingen belanden in de gele zak van de gezinnen en worden zo afgevoerd, terwijl wijnflessen in de glascontainer worden gegooid.
Maar als het aan de Bundesrat ligt, moeten deze sap- en melkverpakkingen worden teruggebracht naar de supermarkt. “De terugnameautomaten van de supermarkten zijn helemaal niet geschikt voor deze verpakkingen”, aldus algemeen directeur Eckhard Heuser van MIV. Zure restmelk verspreidt bovendien een onaangename stank, is zeer onhygiënisch in de supermarkten. De logistiek ervan is streng gereguleerd.
Bovendien zal de invoering van de statiegeldplicht voor melkpakken leiden tot een hogere financiële belasting voor de zuivelondernemingen. “Degenen die deze nieuwe statiegeldverordening politiek willen doordrukken, moeten duidelijk weten dat hogere consumentenprijzen het gevolg zijn”, aldus Heuser. Het huidige systeem waarbij de verpakkingen van melk en –producten in de gele zak verdwijnen, heeft volgens hem goed gefunctioneerd. Juist jonge gezinnen met kleine kinderen zijn grootverbruikers van melk. En die worden dan met hogere prijzen én meer werk geconfronteerd omdat de melkpakken terug moeten naar de supermarkt. De brancheorganisatie eist daarom, dat de Bundesrat zijn stellingname herziet. “De uitbreiding van de statiegeldwet hoort in de vuilnisemmer”, aldus Heuser van MIV.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties