header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 13 maart 2017 09:05

FC: 53 miljoen kg minder melk door standstill


FrieslandCampina heeft € 6,85 miljoen uitbetaald aan de leden als compensatie voor minder geleverde melk tijdens de tijdelijke standstill-regeling die de melkverwerker had ingevoerd. Er werd 53 miljoen kg minder melk aangevoerd dan het referentievolume.

De melkverwerker stelde de maatregel in de aanloop naar het fosfaatreductieplan in om het melkaanbod niet toe te laten nemen. Mede door de tijdelijke maatregel is de melkaanvoer in januari en februari stabiel gebleven ten opzichte van het aanbod in dezelfde periode in 2016, laat de coöperatie weten.
De tijdelijke maatregel liep van 9 januari tot 1 maart. Ten behoeve van de regeling stelde de melkverwerker per melkveebedrijf een vergelijkingsvolume vast. Wie minder leverde, kreeg een toeslag per 100 kg ‘minder geleverde’ melk, wie meer leverde dan het vergelijksvolume werd fors gekort op de garantieprijs per 100 kg ‘te veel geleverde’ melk.

27 miljoen liter minder
In de periode van 1 februari tot en met 28 februari hebben 8.084 melkveebedrijven 39,7 miljoen liter minder melk geleverd dan het vergelijkingsvolume. In dezelfde maand leverden 4.167 melkveehouders 12,7 miljoen meer melk dan hun referentie. Per saldo kreeg FrieslandCampina in februari 27 miljoen liter minder te verwerken dan het vergelijkingsvolume.
De melkveehouders die beneden hun referentievolume bleven, kregen in februari € 12,65 per 100 kg minder aangeleverde melk. In januari bedroeg de toeslag € 10,91. Melkveebedrijven die te veel leverden kregen in februari te maken met een inhouding van € 31,50 op de garantieprijs per 100 kg te veel geleverde melk. De totale inhouding in februari bedroeg € 4 miljoen. In januari was dat € 2,85 miljoen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties