header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 14 maart 2017 10:33

Kartelwaakhond wil discussie ledenbinding Duitse zuivel


De Duitse mededingingsautoriteit, Bundeskartellamt, wil een diepgaande discussie met de Duitse zuivelsector over nieuwe (minder rigide) leveringsvoorwaarden tussen melkveehouder en zuivelonderneming.

Dat heeft het Bundeskartellamt maandag 13 maart meegedeeld na een groot onderzoek bij 89 particuliere en coöperatieve zuivelondernemingen, die in 2015 zo’n 30,9 miljard kg melk verwerkten, circa 98 procent van de Duitse melkaanvoer. 97,8 procent moest op basis van de leveringscontracten uitsluitend bij de betrokken onderneming worden aangevoerd. Ruim de helft van deze melk kon met een looptijd van tenminste twee jaar worden opgezegd. In totaal wisselde in dat jaar slechts 1 procent van de melkaanvoer naar andere zuivelondernemingen.

Problematische situatie
Volgens directeur Andreas Mundt van de Duitse mededingingsautoriteit in Bonn is die situatie problematisch voor melkveehouders. “Het hindert bovendien nieuwkomers in de zuivelindustrie of zuivelbedrijven die hun activiteiten willen uitbreiden. Evenzo wijdverbreid is dat de uitbetalingsprijs voor de melk pas na de levering wordt bekendgemaakt en zich daarbij richt naar referentieprijzen en marktinformatiesystemen. We willen nu de discussie met de branche over mogelijke, meer concurrerende alternatieven intensiveren”, aldus Mundt.
De directeur denkt daarbij aan het opnemen van kortere opzegtermijnen in de leverancierscontracten, versoepeling van de relatie leveranciersbetrekking en lidmaatschap van de zuivelcoöperatie, vastlegging van de prijs vóór levering en de afspraak van vaste te leveren hoeveelheden melk.

Niet over te spreken
Maar Duitslands grootste zuivelcoöperatie, het Deutsche Milchkontor (DMK Group), waar het Bundeskartellamt eveneens onderzoek verrichtte, is niet te spreken over deze actie van de kartelwaakhond. Het wijst deze poging om de gedurende tientallen jaren gegroeide leveranciersrelatie tussen de veehouders en de eigen zuivelonderneming te laten vernietigen, volstrekt van de hand. De door de waakhond voorgestelde veranderingen gaan volgens DMK aan de werkelijkheid van de melkveehouderij mijlenver voorbij. Ze bedreigen bovendien het in Duitsland al ruim 150 jaar succesvolle model van producentencoöperaties in boerenhand. Daarmee is de visie van de kartelwaakhond ook een aanval op het Duitse coöperatieve systeem. De leveringscontacten van DMK zijn niet alleen toegelaten als het om kartelrecht gaat. Ze zijn ook noodzakelijk voor het overleven van de kleinschalige Duitse melkveehouderij en voor de verzorging van de bevolking met het basisvoedsel melk.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties