header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 20 maart 2017 08:48

Duitse QM-Milch start test module duurzaamheid


Tijdens het 8ste Berlijnse Melkforum is de driejarige testfase van de ‘duurzaamheidsmodule melk’ binnen het kwaliteitsborgingssysteem QM-Milch officieel van start gegaan.

Daarbij overhandigde Peter Bleser, parlementair staatssecretaris bij het Bondsministerie van Landbouw, de initiatiefnemers de schriftelijke mededeling dat zijn ministerie het project met € 770.000 ondersteunt. De projectpartners zijn Thünen-Institut für Betriebswirtschaft, QM-Milch e.V. met zijn organisaties Duitse boerenbond DBV, Duitse coöperaties DRV en zuivelorganisatie MIV, evenals het projectbureau Land und Markt. Aan de test nemen bovendien 34 zuivelondernemingen uit heel Duitsland deel.

Concurrentiekracht
Bernhard Krüsken, algemeen DBV-secretaris en voorzitter van QM-Milch: “We hebben een duurzaamheidsmodule ontwikkeld waarmee we de groeiende eisen van marktpartijen en samenleving tegemoet kunnen treden. Met deze module kan het ons ook lukken een wezenlijke bijdrage te leveren aan de concurrentiekracht van de Duitse melksector en meer waarde toe te voegen aan de melk.”
Een duurzame en verantwoorde werkwijze bij de productie, verwerking en afzet van levensmiddelen krijgt nationaal en internationaal steeds meer aandacht. Daarom is in een brede samenspraak de ‘duurzaamheidsmodule melk’ ontwikkeld. Het concept omvat een breed handboek met indicatoren en criteria uit de elementen ecologie, economie, dierenwelzijn en sociale aspecten. Voor de criteria zijn waarderingen geformuleerd. Voor het verzamelen van belangrijke informatie in de melkveebedrijven is een enquêteformulier opgesteld. In deze driejarige testfase gaan de 34 zuivelbedrijven deze module onderzoeken op praktische uitvoerbaarheid. Ook wordt daarbij de acceptatie in alle schakels van de keten onderzocht.

Stap voor stap
Op grond van de ervaringen en resultaten die vanuit het project naar boven komen, wordt de ‘duurzaamheidsmodule melk’ stap voor stap verder ontwikkeld, zodat er een module ontstaat die door de hele branche kan worden gebruikt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties