header ZZ

header ZZ mobiel

donderdag, 23 maart 2017 08:28

Fonterra realiseert winstgroei van 2 procent


Fonterra heeft de eerste helft van het boekjaar afgesloten met een nettowinst van 418 miljoen NZ-dollar (€ 272 miljoen), een groei van 2 procent. De omzet bedroeg 9,2 miljard NZ-dollar (€ 5,99 miljard), een toename van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Door goede weersomstandigheden heeft de melkverwerker meer melk aangevoerd gekregen dan verwacht. De verwachte melkaanvoer komt dit seizoen uit op 1,515 miljoen kg milksolids, dat is 3 procent minder dan vorig melkseizoen. Fonterra hield rekening met een daling van 7 procent.
Die extra melk met daarbij de prijsschommelingen voor sommige zuivelproducten en de krappe marges kunnen voor druk zorgen op de resultaten in de tweede helft van het boekjaar, waarschuwt de zuivelproducent.

Op koers
In de toelichting op de halfjaarcijfers stellen topman Theo Spierings en voorzitter John Wilson dat het concern financieel en strategisch op koers ligt. De businessunit Consumer en Foodservice die een belangrijke rol speelt in de strategie van de coöperatie om meer melk te verwerken in producten met een hoge toegevoegde waarde, realiseerde een omzetgroei van 30 procent voor rente en belastingen.
De Nieuw-Zeelandse melkverwerker bevestigde de melkprijs van 6 NZ-dollar per kg milksolids. De winst per aandeel werd daarentegen iets verlaagd met 5 cent naar 45 tot 55 cent. Na inhoudingen kunnen leden/melkveehouders rekenen op een melkseizoenprijs van 6,40 NZ-dollar per kg milksolids. In april wordt 20 cent per aandeel als voorschot uitgekeerd.

Ruim boven de kostprijs
Met 6,40 NZ-dollar beuren de melkveehouders na twee slechte jaren een melkprijs die ruim boven de kostprijs ligt. Die is volgens Fonterra-voorzitter Wilson is gedaald naar ‘een lage 5 dollar’. De preses ziet een financieel herstel op de melkveebedrijven, maar er is nog een weg te gaan voordat de bedrijven financieel er weer bovenop zijn, voegt hij eraan toe.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties