header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 27 maart 2017 06:25

Huishan Dairy crasht op de beurs


Huishan Dairy, de Chinese partner van FrieslandCampina, maakte afgelopen vrijdag een vrije val op de beurs. De aandelen daalden 90 procent in waarde, waardoor het concern de beurswaarde op een dag zal kelderden met $5,1 miljard. Dat meldt de Financial Times.

De beurs in Hong Kong stelt geen beperking aan de handel in aandelen als deze sterk dalen, in tegenstelling tot de beurzen in Londen en New York waar de handel automatische wordt opgeschort als de waarde te veel zakt.

Onderzoek
De koers van het aandeel duikelde nadat een bericht op de nieuwsportal Sina Finance was verschenen over een onderzoek van meerdere banken naar Huishan Dairy, in verband met de verduistering van $440 miljoen door een aandeelhouder, zo meldt de Financial Times. In het bericht op Sina Finance werd niet vermeld wie de verdachte aandeelhouder is. 

Huishan Dairy weigerde commentaar, maar de Chinese website Netease citeerde topman Yang Kai met de opmerking dat de berichtgeving op Sina Finance niet waar is. De berichtgeving over mogelijke malversaties bij het concern volgt op een incident in december jongstleden toen het concern de handel in aandelen stillegde na een rapport van het hedgefonds Muddy Waters Research, waarin werd gesteld dat het concern op de rand van de afgrond staat. Ook werd Yang Kai, grootaandeelhouder, ervan beschuldigd dat hij meer dan $21 miljoen aan bedrijfsmiddelen had gestolen.

Transacties
De Financial Times meldt voorts dat het concern in de afgelopen maanden meerdere transacties heeft gedaan die analisten moeilijk kunnen duiden. Zo verkocht het bedrijf een vijfde van zijn veestapel aan een financiële instelling, waarna het de koeien weer huurde, aldus FT. Huishan Dairy heeft een grote melkveestapel in eigendom, in het jaarrapport over 2015 werd gemeld dat het zuivelconcern er 190.000 in bezit had.

Joint Venture
FrieslandCampina sloot in 2014 een samenwerkingsovereenkomst het Huishan Dairy. Beide concerns richtten een joint venture Friesland Huishan Dairy op voor de productie en afzet van kinder- en babyvoeding in China. In november startte de joint venture met de verkoop van kindervoeding onder het merk Dutch Lady.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties