header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 28 maart 2017 09:13

Schapen- en geitenmelk vooral in Zuid-Duitsland


De productie van schapen- en geitenmelk speelt zich vooral af in het zuiden van Duitsland, zo blijkt uit een studie van Bioland Advies naar deze melksoorten die in Duitsland een ondergeschikte rol spelen.

Volgens de studie werden in 2014 in Duitsland op 370 bedrijven 35.000 geiten en 8.500 schapen gemolken. Dat gebeurde vooral in het zuiden. Zo’n 25 procent van de schapenbedrijven met meer dan 15 moederdieren en 50 procent van de bedrijven met melkgeiten is gevestigd in Beieren of Baden-Württemberg. Bovendien gaat het in ruim 65 procent om biologische bedrijven. Uit informatie van verwerkers en handelaren blijkt er in Duitsland te weinig schapen- en geitenmelk wordt geproduceerd. De vraag naar geiten- en schapenzuivel stijgt namelijk voortdurend.
Terwijl tot enkele jaren geleden de producerende bedrijven hun eigen geiten- en schapenzuivel maakten en verkochten, besluiten nu steeds meer ondernemers hun melk te leveren aan de verwerkers. Dat geldt vooral voor geitenmelk. Zo’n 40 procent van de geitenmelkers en 16 procent van de schapenmelkers leveren zelfs hun totale melkproductie aan de verwerkers. Volgens de studie staat de sector nog voor de nodige uitdagingen, zoals het verminderen van de hoge werkdruk en de verdere professionalisering van de bedrijven, het opzetten van een organisatiestructuur van de sector en de ontwikkeling van duurzame afzetmogelijkheden voor geitenbokken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties