header ZZ

header ZZ mobiel

dinsdag, 28 maart 2017 09:14

Landliebe staakt schoolmelk in twee deelstaten


FrieslandCampina in Duitsland ziet zich gedwongen om vanaf het schooljaar 2017/18 geen verse schoolmelk en chocolademelk onder het merk Landliebe uit te leveren aan scholen in de deelstaten Baden-Württemberg en Rheinland-Pfalz.

Vanwege de samenvoeging van het EU-schoolmelk- en EU-schoolfruitprogramma stelt de EU meer subsidie ter beschikking, maar heeft de verdeling van deze gelden en de omzetting van de nieuwe EU-regels in Duitsland overgelaten aan de deelstaten. En daar wringt volgens Gabriele Johag, hoofd van de schoolmelkdienst van FrieslandCampina in Keulen de schoen. Beide deelstaten besloten om de schoolmelkvoorziening naar scholen en peuterscholen ingrijpend te veranderen. In Baden-Württemberg wordt de dagelijkse schoolmelkvoorziening aan alle scholen geschrapt. Deze melk wordt in de toekomst gratis en maximaal twee keer per week aan uitgekozen basisscholen aangeboden. Zo’n 75 procent van de kosten wordt door de EU-subsidies gedekt en de overige 25 procent door sponsoren of door zuivelondernemingen. Door de bij kinderen geliefde chocolademelk is in deze deelstaat een streep gezet.
Iets dergelijks is ook het geval in Rheinland-Pfalz. De deelstaatregering wil dat kinderen van basisscholen en kleuterscholen daar in plaats van dagelijks verse schoolmelk en chocolademelk slechts ééns per week houdbare melk drinken. En die moet dan samen met schoolfruit en schoolgroenten aan de scholen worden geleverd. Gabriele Johag: “De richtlijnen van beide deelstaatregeringen zijn goed bedoeld, maar stellen de zuivelindustrie en ook de scholen voor moeilijk oplosbare logistieke problemen. Ook hygiënisch, koeltechnisch en in het bijzonder qua logistiek zijn deze richtlijnen niet met de dagelijkse gang van zaken op scholen en met de distributie van schoolmelk verenigbaar.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties