header ZZ

header ZZ mobiel

woensdag, 29 maart 2017 08:51

Melkcrisis weer thema Duitse landbouwministers


Ondanks het EU-steunprogramma en een lichte prijsstijging is de melkcrisis nog altijd niet overwonnen, zo zegt de groene Landbouwminister Christian Meyer van de deelstaat Nedersaksen.

Hij is voorzitter van de vergadering van landbouwministers van bond en deelstaten die vanaf deze woensdag 29 maart hun halfjaarlijkse AMK-vergadering hebben in Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen. Volgens hem moet de vergadering daarom over een EU-wijd plan discussiëren, waarbij de overheid in crisistijd de melkproductie kan verminderen. "Daarvoor moeten ook de leveranciersbetrekkingen tussen melkveehouders en zuivelondernemingen worden herzien", zo vindt Meyer.

Toekomst
Ook de toekomst van het EU-landbouwbeleid komt aan de orde. Meyer: "We moeten de EUJ-gelden sterker op de kleinere boerengezinsbedrijven richten en ook op milieubescherming en dierenwelzijn in plaats van de grootgrondbezitters te honoreren". Tot nu toe krijgt iedere Duitse boer vanuit de EU directe inkomenssteun van ongeveer 280 euro per hectare. Boeren en organisaties hebben daar kritiek op, omdat zo vooral de grotere bedrijven profiteren. Dat draagt ertoe bij dat kleine bedrijven sneller stoppen. Meyer wil daarom dat op de eerste hectaren van een bedrijf meer directe inkomenssteun wordt gegeven. Tenslotte staat ook dierenwelzijn hoog op de agenda van deze ministersvergadering. Meyer en de groene ministers van zes andere deelstaten eisen een budget van jaarlijks één miljard euro voor een Duitse nieuwe strategie rond landbouwhuisdieren, o.a. voor weidegang.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties