header ZZ

header ZZ mobiel

maandag, 03 april 2017 06:43

Mengniu Dairy boekt verlies van € 102 miljoen


China Mengniu Dairy leed in 2016 een verlies van € 102 miljoen (751 miljoen yuan). Daarmee deed het zuivelconcern het significant slechter dan in 2015, toen er nog een winst werd gemaakt van € 320 miljoen (2,37 miljard yuan).

De op een na grootste zuivelproducent van China schrijft de slechte prestaties met name toe aan dochteronderneming en babyvoedingsproducent Yashili. Voorts drukten de eenmalige verkoop van voorraad melkpoeder en een aanzienlijk verlies veroorzaakt door een partnerbedrijf op de financiële resultaten.
Yashili boekte over 2016 een verlies van € 43,5 miljoen (320 miljoen yuan). De omzet bedroeg € 300 miljoen (2,2 miljard yuan), een daling van 20 procent. Als naar de prestatie van Mengiu wordt gekeken zonder de resultaten van Yashili, zou Mengniu een nettowinst van € 230 miljoen (1,69 miljard yuan) hebben geboekt, een daling 27,6 procent.

Nog altijd twijfels
Als oorzaak voor de slechte prestaties van Yashili geeft Mengniu Dairy aan dat Chinese ouders de voorkeur blijven geven aan buitenlandse producten omdat ze nog altijd twijfels hebben over de veiligheid van in eigen land produceerde babyvoeding.
Tot nu toe heeft Mengniu Dairy niet veel profijt gehad van Yashili. De babyvoedingsproducent werd in 2013 overgenomen voor een recordbedrag van € 1,49 miljard (12,4 miljard HK-dollar) ter versterking van de melkpoederdivisie. In 2016 boekte Mengiu € 310 miljoen euro (2,5 miljard yuan) af op de waarde van het dochterbedrijf.

Hevige marketingstrijd
Op de zuivelmarkt in China is de concurrentie groot. Een hevige marketingstrijd drijft Mengniu op kosten, de advertentie- en promotiekosten stegen in 2016 met 30,6 procent. De operationele kosten nemen met 18,8 procent toe.
De nieuwe ceo Lu Minfang zei op een persconferentie te verwachten dat Mengniu Dairy dit jaar aanzienlijk beter zal presteren, ook al zei hij dat de concurrentiestrijd tussen zuivelbedrijven hevig zal blijven. Lu voorspelde een groei van 3 tot 4 procent van de Chinese zuivelmarkt, de melkprijs zal licht dalen. Het concern verwacht daarnaast dat de vraag naar in China geproduceerde babyvoeding zal stijgen, nu het toezicht op de binnenlandse producenten is aangescherpt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Advertenties